Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Blog | Sörös örömök

2012. Október 21. 22:57, vasárnap

Megfelelő mennyiségben szinte gyógyszer a sör

Megfelelő mennyiségben szinte gyógyszer a sör

A sör a legősibb italaink közé tartozik. Már Kr. e. 3500 táján is erjesztettek gabonát a sörfőzéshez – jóval előbb, minthogy kenyérsütéshez használták volna. Néhány száz évvel ezelőtt még biztonságosabb volt sört inni, mint folyóvizet, mert a sörfőzéshez a vizet felforralták. Szakértők szerint méltatlanul marasztalják el a steril, mérgező anyagoktól mentes, izotóniás sört.

A sör tökéletes táplálék: vizet, szénhidrátot, fehérjét is tartalmaz. Enyhe alkoholtartalma javítja a vérkeringést, s a mértékletes sörivóknál kisebb a szívbetegségek kockázata, mint a sör rabjainál és az absztinenseknél. A sör 93 tömegszázaléka víz. Kis alkoholtartalma miatt a többi alkoholos italnál jobban oltja a szomjat. Mivel a sörök többsége izotóniás (ozmózisnyomásuk megegyezik a szervezet folyadékainak ozmózisnyomásával), a sörfogyasztás alig hat a szervezet vízháztartására.

Fél liter sörben körülbelül 15 g, csíráztatott árpából származó szénhidrát van. Ebből nem egészen 2 g erjeszthető cukor, a többi dextrin (köztitermék, amely akkor keletkezik, amikor a keményítő maltózzá és d-glükózzá alakul át). A szénhidrátok fontos energiaforrások; egy üveg (fél liter) sörből kb.180 kcal-t nyerhetünk (ugyanennyi kólából 240 kcal-t, sovány tejből 200 kcal-t), de más cukros ételektől, például a lekvároktól és az üdítőitaloktól eltérően a sör nem gyorsítja a fogszuvasodást.

Érdekes módon az etanol kalóriaértéke 7,1 kcal/g – majdnem kétszerese a szénhidrátokénak, amelyek 4,1 kcal/g energiát szolgáltatnak. A sörben kis mennyiségű rostos anyag – növényi sejtfalat alkotó poliszacharid (például cellulóz és pektin) – is van. Egy üveg barna sörre 1 g rost jut, a világos sörök ennek a felét se tartalmazzák. A közhiedelemmel ellentétben a sörben nincs zsír. A „sörhas” valószínűleg az alkohol étvágygerjesztő hatásának tudható be. Ezt a hatást némiképp csökkenti a sör szén-dioxid-tartalma, amely arra készteti a sörivókat, hogy kis adagokban kortyolják a sört, s hagyjanak időt szomjuk csillapítására. A szénsavas italok elősegítik a gyomorsavképződést (az emésztést), serkentik az izmokba, az agyba, a tüdőbe és a vesébe tartó véráramot. A fogyókúrázóknak mégis csökkenteniük kell a sörfogyasztást, mert a szervezet inkább a sörből származó szénhidrátot égeti el a lerakódott zsír helyett.

Véleményed van? Szólj hozzá!