Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Május 27. 10:17, péntek | Helyi
Forrás: www.zug.hu

Állatvédők is támogatják az ebadó, az állatvédelmi bírságok szigorításának tervezetét

Állatvédők is támogatják az ebadó, az állatvédelmi bírságok szigorításának tervezetét

Nagy számban tart a lakosság úgy háziállatot, hogy ahhoz se megfelelő tartási helye, se anyagi / erkölcsi bázisa nincsen. Vannak, akik divatból vesznek magukhoz házi kedvenceket, miközben nem az állat egész életére gondolnak, hanem rövide

Önkormányzat által kivetendő ebadó bevezetését, a kölyökkutyák kikötésének tiltását, az állatvédelmi bírság drasztikus emelését, a kutyák fülkorrekciós műtéteinek betiltását, valamint a veszélyesnek minősített ebek nem fajta, hanem viselkedés szerinti meghatározását tartalmazza egyebek mellett az állatvédelmi törvény, illetve az egyes állatvédelmi tárgyú kormányrendeletek módosításának tervezete.

A kormany.hu oldalon elérhető javaslat szerint a jövőben az önkormányzatok évenkénti eb-összeírást végeznek. Mivel azonban az ebrendészet állami feladat, annak átruházása mellé forrást is kell biztosítani. Állatvédők által is végzett, önkormányzatilag jobban finanszírozott ebrendészeteken a háziállatok kapcsán keletkező problémák humánus megoldása könnyebbé válik majd.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület a kilencvenes évektől folytatja „SintértNE!” reformprogramját. Az országban 3200 település van, sok helyen az állatvédelmi normákat nélkülöző sintér / gyepmesteri telepek fogják be az utcára dobált kóbor állatokat. A korábbi barbár sintértelepeket modern, állatvédelmi normákat is fontosnak tartó ebrendészetekké kell alakítani. Ennek mintaintézménye az Orpheus által működtetett Szegedi Ebrendészet ( www.ebrendeszet.hu ). Szeged város 2006-óta az Orpheus Állatvédő Egyesület gondozásába adta a korábban évtizedekig elfogadhatatlan módon működő gyepmesteri telepet. Sok településen jelenleg is durva módon bánnak a lakosság által kidobált élő / élettelen állatokkal. Az elavult telepeken se állati jólét, se pedig közegészségügyi minimum nincsen. 2009-től az Országos Képzési Jegyzékben önálló szakmaként jelölik az ebrendészt. Aki elvégzi a tanfolyamot, az menhelyeken, ebrendészeti telepeken szakképzett munkaerőként vehet részt a környezetvédelmi munkában. Az ebrendészetekből idővel kinőhet az ország állatbarát lakossága által oly régóta vágyott állatrendőrség is.

Az állatvédők várják az állatvédelemhez kapcsolódó jogszabályok szigorítását. A problémák megoldásához azonban legfőképpen a lakosság környezettudatos megelőző tevékenysége lenne a legszükségszerűbb. Hiszen ha nem képződik probléma, nem kell annak megoldására költeni sem.

Orpheus Állatvédő Egyesület

www.zug.hu - Állatbarát Web Kuckó
www.ebrendeszet.hu - Gazdikereső
www.facebook.com/AnimalPolice

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet