Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Május 11. 23:33, szerda | Helyi

Amiről nem szívesen beszélünk: a fejtetvesség

Amiről nem szívesen beszélünk: a fejtetvesség

A közösségbe kerülő gyermekekre számos fertőzés, betegség leselkedik. Nem árt ha megismerkedünk a problémákkal.

Közösségbe járó gyermek szüleiként sajnos nem csak a közösségi élet előnyeivel, hanem annak hátrányaival is szembe kell néznünk. Valljuk be: nem szívesen szembesülünk azzal a ténnyel, amikor az óvónő/pedagógus úgy fogad minket, hogy gyermekünk fejében tetveket-serkéket találtak. Mit ne mondjak, talán még mi szégyelljük magunkat, és fülünket-farkunkat behúzva kullogunk a gyógyszertárba, ahol halkan – hogy lehetőleg senki se hallja – tetűirtó szert kérünk a patikustól.

De mi is ez a rettegett élőlény?

A fejtetű olyan élősködő vérszívó, amely a régi tévhit szerint elsősorban az elhanyagolt, piszkos környezetben élők fején szaporodik el. Sajnos a helyzet mostanra gyökeresen megváltozott. Napjainkban bizony a legtisztább, legápoltabb hajban is felbukkan a fejtetű, és közösségbe járó gyermekeink a testvérekre, szülőkre is áttelepíthetik a vérszívókat.

Mit javasol a védőnő?

A gyógyszertárakban recept nélkül vehetünk olyan tetűirtó szereket, amelyek a tetveket és a serkéket rövid időn belül elpusztítják. A mellékelt használati utasítást gondosan olvassuk el, és tartsuk be. Ezek a készítmények tetűirtó hatásukat a következő hajmosásig megőrzik és a hajra rákerülő fejtetveket még azok megtelepedése, és elszaporodása előtt elpusztítják. Az elpusztult serkéket is el kell a gyermek hajáról távolítani. Ez nem mindig könnyű, mert a serkék a hajszálakhoz cementszerű anyaggal rögzülnek, ehhez speciális, gyógyszertárban kapható serkefésűt is használhatunk. A maradékot a hajszálról két körmünkkel, esetleg csipesszel húzzuk le, vagy egyszerűen vágjuk le a hajszálat. Fejtetvesség esetén mindig cseréljük ki a gyermek ágyneműjét, mossuk ki a plüss játékokat, rázzuk ki a falvédőt, porszívózzuk fel a szőnyeget!

Mit tehet a szülő?

Hajlamosak vagyunk kétségbe esni, ha a gyerekünk is beszerez némi fejtetűt, hiszen a szülők nagy része csak akkor szembesül a problémával, amikor a gyermeke hazaviszi az élősködőket. Ha azt látjuk, hogy vakarja a fejét, vegyük alaposan szemügyre a haját. Különösen a fülek, és a tarkó környékén vizsgáljuk meg a hajszálakat. Amennyiben bebizonyosodik a fejtetvesség, haladéktalanul kezdjük meg a kezelést, szóljunk a védőnőnek és az óvodai, iskolai nevelőknek. Sajnos csak a drasztikus megoldások segítenek, amennyiben csak egy serke is életben marad, számolnunk kell a fertőzés kiújulásával.

Egy dolgot érdemes megjegyezni: szülőként azért nem vagyunk felelősek, ha a gyerekünk valahol-valakitől elkapja a fejtetvességet, de azért igen, ha nem teszünk meg mindent azért, hogy másokat ne fertőzzünk meg!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:18, péntek | Sport

Kovács Ádám vezeti a Histo Cup-ban az éves bajnokságot!

Beszélgetés a Formula autók világába nemrég csöppent Kovács Ádámmal.

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.