Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. November 03. 07:34, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Az első világháborúról lesz magyar-török történészkonferencia a Károli egyetemen

Az első világháborúról lesz magyar-török történészkonferencia a Károli egyetemen

Az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából az Osztrák-Magyar Monarchia és az Oszmán Birodalom katonai együttműködéséről rendeznek mától kétnapos konferenciát magyar és török történészek részvételével a Károli Gáspár Református Egyetemen (KRE).

A KRE, a török Hacettepe Egyetem, az Atatürk Modern Történeti Intézet, az Atatürk Kutatóközpont, valamint az Atatürk Nyelvi, Kulturális és Történeti Intézet által szervezett szimpóziumon több mint nyolcvan előadó szólal fel az osztrák-magyar és a török haderő első világháborús részvételének dokumentumaival, az első világháborút megelőző nemzetközi helyzet török és osztrák-magyar vonatkozásaival, az akkor osztrák-magyar-török viszonnyal, továbbá a háború utáni helyzet közös történelmi szempontjaival kapcsolatban törökül, angolul és magyarul.
Hóvári János történész, turkológus, korábbi ankarai magyar nagykövet - aki a konferencián nyitóbeszédet tart - az MTI-nek azt mondta: a tanácskozással az első világháborúra emlékeznek, amelyben az Osztrák-Magyar Monarchia és az Oszmán Birodalom szövetségben, egymást segítve harcolt. A konferenciára csaknem húsz török történész érkezik, ők nemcsak az első világháborúval, hanem az azt megelőző Balkán-háborúkkal, továbbá a Kemal Atatürk vezette török honvédő háborúval is foglalkoznak - magyarázta.
Hóvári János kiemelte: Magyarország és Törökország történészei között hagyományosan jó a kapcsolat, több évtizede működik a két ország közötti történész vegyes bizottság.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során