Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Augusztus 06. 18:59, vasárnap | Helyi

Bevezetik az egységes segélyhívó rendszert, a 112-öt.

Bevezetik az egységes segélyhívó rendszert, a 112-öt.

Bevezetik az egységes segélyhívó rendszert, a 112-öt, ezzel egyidejűleg megszűnnek a a 104, 105, 107 segélyhívó számok.

Ezt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára jelentette be. A tervek szerint minderre 5 milliárd forintot költenek.

Nyitrai Zsolt a mentők, a rendőrség és a tűzoltóság vezetőivel közösen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: "hosszú évek egy helyben topogása után Magyarország határozott kormánya" június 7-i ülésén döntött az egységes, ingyenesen hívható segélyhívó rendszer kiépítéséről, s egy újabb kormányrendelet szabályozza majd a projekt kivitelezését.

Az ország két pontján - Szombathelyen és Miskolcon - egy-egy rendőrségi központba futnak majd be a segélyhívások, amelyeket tűzvédelmi, rendvédelmi és egészségügyi kérdésekben jártas operátorok fogadnak. A bejelentéseket, a hívást fogadó szakember kérdéseire adott válaszokkal kiegészítve, egy úgynevezett intelligens adatlapra rögzítik, amely azonnal megjelenik a mentők, a rendőrség és a tűzoltóság megyei rendszerén, így ha szükséges, a lehető legrövidebb időn belül pontos és konkrét információk alapján indulhat útnak a segítség. Ezáltal 2013-tól sokkal több életet tudnak majd megmenteni - mondta az államtitkár.

Hatala József országos rendőrfőkapitány közlése szerint azokban az európai országokban, ahol már működik az egységes segélyhívó rendszer, költséghatékonyabb a bevetés irányítása, így a jelenleg működő rendszerből kivett rendőröket közterületi szolgálatra, vagy más fontos feladatra tudják irányítani.

Az altábornagy szerint a 112-es segélyhívószám bevezetésével jelentősen könnyebbé válik a szolgálatszervezés, az állománnyal való gazdálkodás, illetve könnyebb lesz megteremteni az összhangot a mentésben, a segítségnyújtásban.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője azt mondta: az, aki most hívja fel a 112-es segélyhívó számot, és tűzesetet szeretne bejelenteni, az előbb a rendőrséggel tud kapcsolatba lépni, majd a rendőrség kapcsolja a tűzoltóságot. A tűzoltó altábornagy közlése szerint jelenleg az ország 170 helyére fut be a 105-ös, a tűzoltóság segélykérő telefonszáma, míg az egységes, 112-es hívószám bevezetésével 20 helyen lesz irányítási központ.

A rendőrségnél a 107-es hívószám szintén 170, a mentőknél a 104-es az ország 26 helyén fut be, ezért valamennyien megyei szintre, 20 helyre szorítják az irányítási központ számát.

Márta István, az Országos Mentőszolgálat vezetője azt mondta, a segélykérőt a 112-es vonalon érkezett információk alapján, szükség szerint a területileg illetékes orvosi ügyeleti, vagy mentőorvosi segítséghez tudják irányítani

Bakondi György azt hangsúlyozta: baj esetén az a legfontosabb, hogy a lehető leggyorsabban érkezzen a segítség, mert minden perc számít, így az intelligens adatlapon közölt információk alapján a megyei irányítási központ látja majd azt is, hogy honnan lehet a leggyorsabban (laktanyából, mobilügyeletből, közelben tartózkodó egységek) segítséget küldeni.

Hatala József az MTI kérdésére válaszolva elmondta, bár az ország két távoli pontján működik majd a segélykérő központ, ha az egyikkel probléma történne, a rendszer akkor is tökéletesen és zavartalanul tud működni. Megjegyezte, azért rendőrségi objektumokban alakítják ki az állomást, mert így biztosított annak őrzése és működtetése.

A tervek szerint az eddigi segélyhívó számokat (104, 105, 107) fokozatosan kivonják a rendszerből, de kezdetben párhuzamosan működnek majd a jól ismert számok, viszont az így tárcsázott segélykérések is a két központi 112-es rendszerbe futnak be.

A 112-es az Európai Unió tagállamaiban egy egységes segélykérő telefonszám. Bakondi György az MTI-nek elmondta, az új rendszer alapján, amennyiben határ menti településről fut be a hívás, az eddigi együttműködésnek megfelelően, ha szükséges, a szomszédos országok tűzoltóságait is segítségül hívhatják, vagy segítséget nyújthatnak a magyar tűzoltók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.