Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2024. Február 29. 09:45, csütörtök | Bulvár
Forrás: Ügyészség

Ebben a szobában lakott az a magatehetetlen asszony, akinek a halála miatt gyermekeivel szemben indult eljárás

Ebben a szobában lakott az a magatehetetlen asszony, akinek a halála miatt gyermekeivel szemben indult eljárás

Nem gondozták magatehetetlen édesanyjukat azok a 40 és 41 éves veszprémi testvérek, akik ellen emberölés bűntette miatt emelt vádat a Veszprém Vármegyei Főügyészség.

A vádirat szerint a testvérek az egyszobás házukban éltek együtt 68 éves édesanyjukkal, akinek az egészségi állapota az évek alatt szellemileg és fizikailag is folyamatosan romlott, és egyre kevésbé volt képes ellátni magát. A vádlottak mindeközben a házat és annak környezetét elhanyagolták, a lakást mintegy öt éve nem fűtötték, nem takarították, a mennyezetről és a falakról a víz csöpögött, a falakat penész borította. A két férfi az édesanyjuk ágyát sem tartotta rendben, melynek következtében a lakásban elviselhetetlen volt a bűz.

A sértett 2022 decemberében olyannyira legyengült, hogy mentővel kórházba szállították, ahol megbetegedései mellett kihűlést állapítottak meg nála. Az orvos javasolta, hogy az asszonyt krónikus belgyógyászati osztályon helyezzék el, azonban a fiatalabb testvér ezt elutasította. A sértettet a beszállítását követő öt nappal később a kórházból hazaengedték.

Az asszony otthon már a mosdóba sem tudott kimenni, nem tudott önállóan enni, inni, ám a fiai közömbösek voltak a kiszolgáltatott helyzetével szemben. Nem figyeltek arra, hogy megfelelő ételhez, italhoz jusson, nem gondoskodtak a ruházatának cseréjéről, a lakást pedig továbbra sem fűtötték.

2023. január közepén a sértettet meglátogatta a testvére, aki az idősebb testvért rábeszélte, hogy hívjon mentőt az édesanyjához. A kiérkező mentősök az asszonyt a 12 C°-os fűtetlen lakásban egy beszakadt ágyon, félig a padlóra csúszva, eszméletlen állapotban találták és kihűléses, sokkos állapotban szállították kórháza, ahol a szakszerű ellátás ellenére másnap reggel elhunyt.

Az ügyészség a vádiratában mindkét elkövetővel szemben börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt azzal, hogy a vádlottak a törvény rendelkezésénél fogva feltételes szabadságra nem bocsáthatók.

A szemlén készült fotón a családi ház szobája látható.

Címkék: ügyészségi hír

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Bulvár

Kövér László az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta

Khálid bin Hilál Al-Máváli sejket, az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.