Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. December 23. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

„Egészséges Magyarország 2014-2020”

„Egészséges Magyarország 2014-2020”

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma elkészítette és közigazgatási egyeztetésre bocsátotta az „Egészséges Magyarország 2014-2020”- Egészségügyi Ágazati Stratégiát. A jogszabálytervezet 2015.január 5-éig véleményezhető.


BEVEZETŐ
Magyarország Kormánya elkötelezett az ország egészségügyi helyzetének további javítása mellett; egyik legfontosabb célkitűzése, hogy folyamatosan javuljon a magyar lakosság egészségügyi állapota. A megelőzés mellett fontos kormányzati cél a betegek gyógyulási esélyeinek javítása. Ezért vette a Kormány állami fenntartásba az eladósodott egészségügyi intézmények többségét, ami garanciát jelent a hatékonyabb, hosszú távon is biztonságos működésre.

A 2010 – 2014 közötti időszak alapvetően orvosolta a korábbi kormányzat gondatlan tevékenysége következtében kialakult torzulásokat. Sikerült rendezni a jogviszonyokat, melynek alapján az irányítórendszer koncepcionális fejlesztésének alapjait lehetet létrehozni. A Kormány választ adott a legégetőbb kérdésekre: a nemzetközi válság ellenére mindent megtett annak érdekében, hogy javítsa a kórházi infrastruktúrát és növelje az egészségügyi dolgozók fizetését. Világosan látjuk, hogy nincs jól működő egészségügy a magyar orvosok és egészségügyi dolgozók nélkül. A Kormány ezért lépésről-lépésre halad azon az úton, amely egy stabil, kiszámítható életpályát fog eredményezni az orvosok és szakdolgozók számára.

A most záruló fejlesztési periódusban Magyarország a rendelkezésére álló fejlesztési forrásokból jelentős összeget fordított, illetve fordít egészségügyi fejlesztések végrehajtására. Az egészségügyi infrastruktúra korábban nem látott mértékű fejlesztésen megy keresztül, közel 400 milliárd forint értékben történt és még történik egészségügyi fejlesztés. Az időszak alapvető célkitűzése az egészségügy infrastrukturális hátterének megerősítése és szerkezeti átalakítása, valamint a népegészségügyi szolgáltató rendszer alkalmassá tétele arra, hogy a napjaink legfontosabb népegészségügyi kihívásaira adekvát válaszokat tudjon adni az európai uniós támogatások hatékony felhasználásával.

A 2014-20-as fejlesztési ciklusra olyan jövőkép fogalmazódott meg, amely a társadalom és az ágazat számára is egyértelművé teszi az egészségügyi rendszer megújításának irányát. A cél a magyar állampolgárok egészségi állapotának javítása, az egészségben eltöltött életévek 2 évvel történő növelése, a fizikai és mentális egészség egyéni és társadalmi értékének növelése, az egészségtudatos magatartás elősegítése, a területi egészség-egyenlőtlenségek csökkentése valamint a társadalmi kockázatközösségen alapuló egészségügyi ellátó rendszerhez való hozzáférés lehetőségeinek javítása. Minden kormányzati döntést és változtatást népegészségügyi szempontból meghatározott prioritások mentén szükséges megtenni.

A jövőkép egyértelműen jelzi az állampolgárok egészségtudatosságának, előrelátóan cselekvő hozzáállásának fontosságát, az ágazaton és kormányzaton belüli, egészséges társadalom központú, szolgáltatási szemléletű összefogás szükségességét annak érdekében, hogy az ország egészségesebben és egészségtudatosabban éljen.

Népegészségügyi mérföldkőnek tekinthető a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítása, a dohányzás közforgalmú, zárt légterű helyekről, közösségi terekről történő kiszorítása és a népegészségügyi termékadó bevezetése.

Az elvégzett átfogó elemzések pontosan kijelölik az ágazat számára a további irányokat. A következő tervezési időszakban az elsődleges szempontok között szerepel az egészségügy működési hatékonyságának növelése, a felszabaduló források pedig átcsoportosíthatóak a prevenció és az az ellátás fejlesztésére, így a meglévő források felhasználásával a legtöbb egészségérték megőrzése és fejlesztése valósul meg. Kormányzati prioritás az egészségügyi alapellátás új alapokra helyezése, prevenciós tevékenységének erősítése a járóbeteg-szakellátás megerősítése, egy fenntartható, jól működő intézményrendszer kialakítása. Előttünk álló fontos feladat a köz- és a magánellátások szétválasztása, a strukturálatlan kiadások formába öntése és transzparens becsatornázása a közfinanszírozott egészségügyi ellátástól elkülönülő magánellátásba. Ezen felül kiemelt fontosságú az ágazati informatikai fejlesztések kiaknázása, és az informatikai, technikai újdonságok, elérhetővé tétele a lakosság számára (eRecept, telehealth, telemedicina, stb.).

A társágazatokkal együttműködve törekszünk továbbá az egészségturizmusban rejlő lehetőségek összehangolt kihasználására gazdasági és társadalmi-jóléti szempontból.

Az 'Egészséges Magyarország 2014-2020' stratégia bemutatja azokat a prioritásokat, fejlesztési területeket, intézkedéseket, amelyek az elkövetkező kormányzati döntések alapját jelenthetik, egyben az uniós fejlesztési források lehívásának megalapozásául szolgálhatnak.


A jogszabálytervezet elérhető:kormany.hu weblapon.

Véleményezési határidő: 2015. január 5.
Véleményezési cím: karoly.sari@emmi.gov.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.