Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. November 08. 07:32, csütörtök | Belföld
Forrás: infovárosok

Felfedték a LiveWire titkait Milánóban

Felfedték a LiveWire titkait Milánóban

A vadonatúj elektromos Harley-Davidson® LiveWire™ modell debütált Európában a Milánóban rendezett EICMA kiállításon tartott sajtótájékoztatón a minap.

A prezentáción Marc McAllister, a Terméktervezés és portfolió részleg alelnöke lebbentette fel a fátylat a Harley-Davidson elektromos kétkerekű portfoliója első példányának nagy érdeklődéssel várt felszereltségi adatairól.

A 2019-ben debütáló modell a rendezvényen már, mint termelésre kész motorkerékpár került bemutatásra. A Harley-Davidson LiveWire egy új, nagy teljesítményű motorozási élményt kínál a motorosoknak. Tekintve, hogy a motorkerékpárt teljesen elektromos motor áttétel nélküli nyomatéka hajtja, lenyűgöző gyorsulásra képes mindössze a markolat elfordításával – nincs tengelykapcsoló, se sebességváltás. Alacsony súlypont, szilárd alumínium váz és kiváló minőségű finomhangolható felfüggesztési alkatrészek biztosítanak dinamikus kezelhetőséget a számára. A teljesítményt és a hatótávolságot a városi közlekedésre optimalizálták.
A motor „A Harley-Davidson új utakat hódít meg” elnevezésű stratégia része, amely egy új motoros generáció nemzetközi szintű megteremtését tűzte ki célul. A motorkerékpár mögötti vízió a LiveWire projekttel indult, amely egy 2014-es prototípusban öltött testet. Ennek segítségével mérték fel egy elektromos meghajtású motorkerékpárban rejlő, a Harley-Davidson által elképzelt lehetőségeket.



Teljesítmény
A motorkerékpárt egy állandó mágneses elektromos motor hajtja, amely azonnali forgatónyomatékot biztosít, amint elforgatod a markolatot – ez hihetetlen gyorsulási paramétereket és szenzációs motorozási élményt nyújt. Az ültetett motorblokk alacsony súlypontot és könnyed kezelhetőséget, valamint biztonságos megállást jelent bármilyen sebességnél. A modellt a gyorsulással egyre magasabb és erősebb hanggal tervezték – ez egy olyan hangélmény, amely a LiveWire motorkerékpár egyenletes, elektromos teljesítményét képviseli.

Váz
„A meghajtás teljesítményét olyan váz teszi tökéletessé, amelyet könnyű és fürge menetdinamikára terveztünk a városi utak megbízható motorozásához és a kanyargó országutak nyújtotta izgalmakhoz. A LiveWire meghajtását, mint központi elemet egy alumínium vázzal kombináltuk, így növelve a modell szilárdságát, amelynek kimagasló teljesítményét tökéletesen finomhangolható Showa® felfüggesztéssel tettük teljessé. A Showa® BFRC-lite® (Balanced Free Rear Cushion-lite) egy rugóstagú hátsó lengéscsillapítót Showa SFF-BP® (Separate Function Fork-Big Piston®) egészíti ki elöl, amelyet a hátsó lengéscsillapító teljesítményével és finomhangolhatóságával összhangban és kiváló minőségű alacsony sebességű csillapításra terveztük, amelyek könnyeddé varázsolják a motorkerékpár vezérlését normál motorozási körülmények között.” - Marc McAllister, a Terméktervezés és portfolió részleg alelnöke.

A motorkerékpár kormányzásának és teljesítményének továbbfejlesztésére Brembo Monoblock első féknyergekkel látták el a 300mm átmérőjű dupla tárcsához, így a kiváló teljesítmény a biztonságos fékezés érzetével párosul. A biztonságos motorozás élményét a blokkolásgátló fékrendszer (ABS) és a kipörgésgátló rendszer (TCS) – ezek mindegyike az alapfelszereltséghez tartozik –, valamint a H-D és a Michelin Scorcher közös fejlesztésű, 120mm-es hátsó és 180mm-es első abroncsai teszik teljessé. A motoros a LiveWire teljesítményét hét választható motorozási üzemmóddal is személyre szabhatja. Ezek közül négy gyári alapbeállítás, a további hármat viszont a motoros saját maga állíthatja be.

Technológia
A kormány fölött elhelyezett érintőképernyős színes TFT-kijelző (a TFT vékonyréteg tranzisztor, amely kiváló képminőségéről és kontrasztjáról ismert folyadékkristályos kijelző) információk széles választékát tudja megjeleníteni a nagyfényű és könnyen olvasható monitoron. A kijelző egység dönthető, amely a legtöbb motoros számára ideális látószöget biztosít. A TFT-kijelző segítségével a motoros a Bluetooth-kapcsolatot, a navigációt, a zenét és sok mást is be tud állítani.

A LiveWire motorkerékpárt öntött alumínium házban elhelyezett lítiumion cellákat tartalmazó RESS (Rechargeable Energy Storage System – újratölthető energiatároló rendszer, azaz a főakkumulátoregység) táplálja. A LiveWire szintén tartalmaz egy kisebb 12 voltos lítiumionos akkumulátort – ez működteti a fényeket, a vezérlőket, a dudát és a kijelző műszereket. A töltés egy 1. szintű fedélzeti töltővel oldható meg, amelyet hagyományos házi csatlakozóaljzatba lehet bekötni egy, a motorkerékpár ülése alatt tárolható tápkábel segítségével. A LiveWire tölthető ugyanakkor 2. és 3. szintű vagy DCFC (egyenáramú gyorstöltő) segítségével SAEJ1772 konnektorral (USA) vagy CCS2 – IEC 2 .típusú töltőcsatlakozó segítségével (más országokban). A LiveWire motorkerékpárt forgalmazó Harley-Davidson márkakereskedők nyilvános töltőállomást fognak fenntartani.

Stílus
A LiveWire stílusa ugyanúgy lenyűgöző, mint a teljesítménye. Ez az egyik legfontosabb Harley-Davidson stílusbéli alapelvnek is megfelel: a középpontban mindig a motorblokk áll. Csakúgy, mint ahogyan a V-Twin motorblokk minden korábbi Harley-Davidson motorkerékpár leginkább szemet gyönyörködtető eleme (koronaékszere), az elektromos motor is elsőként ragadja meg pillantásunkat az elektromos modellen. A briliáns borítás és az izmos, erőteljes forma hűen tükrözi a benne lakozó energiát. Továbbá a RESS öntött alumínium burkolatát hatékony hűtőbordákkal tervezték. A karosszéria, amelyen eloxált fém hatását keltő korszerű fényezési technológiát használtak, az akkumulátor borításától az emelt, darázsszerű kontúrokkal rendelkező faridomig terjed, amelyet olyan hátsó sárvédő egészít ki, amely a kereket úgy öleli át, mintha az csak inkognitóban lenne a jármű része.

A vadonatúj Harley-Davidson LiveWire jövő évtől kezdve lesz kapható, árazásra és az előrendelési folyamatra vonatkozó információkat 2019 januárjában osztanak meg.
A Harley-Davidson a fő üzleti erősségek, a márka és a márkakereskedői hálózat kiegyensúlyozásával olyan lehetőségekbe kíván beruházni, amelyek hamarabb eredményeznek minél több új motorost és fenntartható fejlődést a jövőre nézve. E felgyorsított terv részeként a vállalat világelső kíván lenni a motorkerékpárok elektromossá tételében, így intenzív, de bölcsen igyekszik beruházni az elektromos járműtechnológia területén. A Harley-Davidson izgatottan tekint az elektromos motorkerékpárok jövőjére, és 2022-re egy teljes portfoliót szeretne kihozni elektromos motorokból.

Címkék: Harley-Davidson, motor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.