Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. November 07. 06:00, kedd | Bulvár
Forrás: MTI

Ismét nagy értékű festményt rongáltak meg környezetvédő aktivisták Londonban

Ismét nagy értékű festményt rongáltak meg környezetvédő aktivisták Londonban

Kalapáccsal rongálták meg Diego Velázquez egyik leghíresebb festményét környezetvédő aktivisták hétfőn a brit főváros világhírű képzőművészeti gyűjteményében, a Trafalgar téren lévő Nemzeti Galériában.

A Just Stop Oil nevű környezetvédő csoport pólóját viselő két fiatal aktivista a 17. századi spanyol mester Vénusz tükörrel című alkotásának védőüvegét törte be több helyen. A rendőrség mindkettőjüket őrizetbe vette szándékos károkozás gyanújával.

Ugyanezt a festményt 1914-ben Mary Richardson, a nők választójogáért küzdő egykori szüfrazsettmozgalom aktivistája húsvágó késsel hasította fel.

A Just Stop Oil hétfő esti közleménye szerint a politika ugyanúgy cserben hagy mindenkit, ahogy 1914-ben is cserben hagyta a nőket, és ebben a helyzetben már nem szavakra, hanem ismét cselekvésre van szükség.

A közlemény szerint ugyanis az újonnan kitermelt nyersolaj és földgáz milliók halálát okozza majd, és ezt meg kell állítani, "ha szeretjük a művészetet, az életet és családunkat".

A mozgalom két másik tagja tavaly októberben, ugyancsak a londoni Nemzeti Galériában konzerv paradicsomlevest zúdított Vincent van Gogh egyik leghíresebb, Napraforgók című festményére, majd tenyerüket a falhoz ragasztották. A helyszínen készült videófelvétel tanúsága szerint egyikük azt kiabálta, hogy "Mi ér többet? A művészet vagy az élet? Jobban aggasztja magukat egy festmény védelme, mint az emberéleté vagy bolygónké?"

A Van Gogh-festmény keretét kisebb károsodás érte, az alkotás azonban - amelyet szintén üveglap védett - sértetlen maradt.

Az 1824-ben alapított londoni Nemzeti Galéria a világ egyik legnagyobb képzőművészeti közgyűjteménye, amelynek állandó kiállításain csaknem 2500 festmény látható. Az ingyenesen látogatható képtárat évente több mint négymillióan keresik fel.

A galériában történt hétfői újabb incidenssel egy időben a Just Stop Oil aktivistái a közeli Whitehallon, a londoni kormányzati negyed főutcáján forgalomlassító felvonulást tartottak.

A Scotland Yard hétfő esti tájékoztatása szerint a be nem jelentett demonstráció résztvevői közül a rendőrség mintegy százat őrizetbe vett.

A Just Stop Oil rendszeresen tart demonstrációkat Londonban jórészt utak lezárásával a fosszilis fűtőanyagok kitermelése és használata elleni tiltakozásul.

Címkék: festmény, rongálás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.