Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Augusztus 28. 19:02, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Kína a születéskorlátozás beszüntetését fontolgatja

Kína a születéskorlátozás beszüntetését fontolgatja

A kínai vezetés a mintegy negyven éve érvényben lévő születéskorlátozás teljes beszüntetését fontolgatja - jelentette a kínai állami média kedden.

A Hszinhua kínai hírügynökség rámutat arra, hogy az Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottságának hétfőn benyújtott új polgári törvénykönyv-tervezet már nem tartalmaz semmilyen családtervezésre vonatkozó rendelkezést. Az új törvénykönyv ebből kifolyólag hatályon kívül helyezné a gyermekvállalásra vonatkozó korlátozást, amelynek célja a kínai népességnövekedés meggátolása volt, de emellett számos negatív hatást fejtett ki: a kínai társadalom elöregedését, a munkaképes népréteg csökkenését, és a nemek egyenlőtlen eloszlását idézte elő, ráadásul a hatóságok súlyos bírságokkal és kényszerabortuszokkal gondoskodtak a törvény betartatásáról.

A kongresszus ezen a héten tárgyal az új törvénykönyv-tervezetről, mely 2020-ban kerülhet elfogadásra.

A tervezetben a többi közt helyet kaptak még a szexuális zaklatás megelőzését célzó rendelkezések, illetve van egy olyan intézkedés is, mely egy hónapnyi gondolkodási időt ír elő a válókeresetet benyújtó házaspároknak, akik ezalatt dönthetnek úgy, hogy visszavonják a keresetet.

A kínai kormány 2016-ban beszüntette az 1979-ben bevezetett egykepolitikát, és a városi lakosság számára a továbbiakban két gyermeket engedélyezett családonként. Ez az intézkedés azonban nem hozta meg a várt eredményt a születések számának növekedésében. Ellentétben a kormány által előre jelzett 20 millióval, 2016-ban 17,9 millió gyermek született, mindössze 1,3 millióval több, mint egy évvel korábban. 2017-ben pedig a születésszám 17,2 millióra csökkent.

Sokan azért nem vállalnak második gyermeket, mert a nagyvárosokban egyre emelkednek a gyermekellátás költségei, miközben a nők egyre nagyobb számban folytatnak tanulmányokat, és építenek karriert.

Az állami média még júliusban számolt be arról, hogy a kínai kormányzat különféle ösztönző intézkedések bevezetését tervezi, hogy a családokat több gyermek vállalására sarkallja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése