Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Január 10. 05:00, csütörtök | Kék hírek
Forrás: MTI

Közösség elleni izgatás miatt elítélték a Tomcat néven publikáló bloggert

Közösség elleni izgatás miatt elítélték a Tomcat néven publikáló bloggert

Közösség elleni izgatás miatt első fokon egy év két hónap, öt év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság a Tomcat néven ismert bloggert, Polgár Tamást - közölte a Magyar Helsinki Bizottság (MHB) blogbejegyzésében.

A bloggert egy 2009-es bejegyzése miatt jelentette fel több szervezet, köztük az MHB.
A Helsinki Figyelő blogon olvasható beszámoló szerint Tomcat a bejegyzésében "erőszak tételére, bántalmazásra uszítanak", "ez lépi túl a küszöböt, ez után reális a lehetőség, hogy a cikket olvasva ilyen bűncselekmény elkövetésre kerüljön". Tomcat a vitatott bejegyzésben azt írta: "Szedjetek össze húsz embert, menjetek le, és egy szó nélkül verjétek szét őket!"
Az üggyel összefüggésben Fazekas Géza ügyészségi szóvivő az MTI-nek azt mondta: ahogy arra a Központi Nyomozó Főügyészség szerdai, Gyöngyösi Márton jobbikos országgyűlési képviselő elleni feljelentés elutasításáról szóló sajtóközleménye is utalt, az Alkotmánybíróság és a perbíróságok következetes jogértelmezési gyakorlatának lényege szerint gyűlöletre uszítás - mint a közösség elleni izgatás legfontosabb tényállási eleme - akkor valósul meg, ha az elkövető a magatartásával konkrét erőszakos cselekményre szólít fel.
Az ügyészség ezen jogértelmezés miatt több ügyben eredménytelenül emelt vádat, a bíróságok a fenti értelmezés alapján felmentették a terhelteket.
A Budapesti V. és XIII. kerületi Ügyészség Polgár Tamás ellen közösség elleni izgatás bűntette miatt emelt vádja nyomán a Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdán első fokon, nem jogerősen marasztaló ítéletet hozott.
Fazekas Géza szerint nincs ugyanakkor ellentmondás a Központi Nyomozó Főügyészség határozatában is hivatkozott következetes bírói gyakorlat és a Polgár Tamás elleni vádemelés, valamint az elsőfokú elmarasztaló ítélet között.
A Polgár Tamás elleni közösség elleni izgatás bűntette miatti ügyészségi vádemelés és az annak nyomán meghozott első fokú ítélet éppen arra utal, hogy az ügyészség és a bíróság olyannak ítélte meg a terhelt magatartását, amely révén kialakult a közvetlen veszélye annak, hogy a felszított indulatok erőszakos cselekedetbe torkollanak - mutatott rá.
Polgár Tamás - a vádiratban és az ítéletben rögzített tényállás szerint - a magyarországi cigányság mint etnikai csoport elleni konkrét erőszakra hívott fel.
Fazekas Géza szerint mindez tehát arra utal, hogy az ügyészség és a bíróság minden esetben megvizsgálja, hogy az adott magatartás, kijelentés kapcsán megállapítható-e a gyűlöletre uszítás, tehát, hogy az elkövető a magatartásával konkrét erőszakos cselekményre szólított-e fel.

Címkék: Bűnügy-izgatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön