Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Március 21. 13:05, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - fotó: illusztráció

Különleges leletekre bukkantak a leendő debreceni BMW-gyár területén

Különleges leletekre bukkantak a leendő debreceni BMW-gyár területén

Három egykori település maradványaira bukkantak a régészek a BMW Group leendő zöldmezős beruházásának is helyet adó debreceni észak-nyugati gazdasági övezet területén

- közölte az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ csütörtökön az MTI-vel.

Közleményük szerint a 400 hektáros területen a debreceni Déri múzeum szakembereinek irányításával három múzeum 150 munkatársa vesz részt a feltárásban.

A beruházási területen összesen 15 régészeti lelőhelyet regisztráltak, a terület előkészítéshez kapcsolódó földmunkák által érintett területeken teljes felületű megelőző feltárások ebből elsődlegesen 11 lelőhelyet érintenek összesen több mint 240 ezer négyzetméteren.

A beruházási terület régészeti feltárásain jelenleg 9 régészeti feltáró csapat dolgozik 10-11 régész vezetésével.

A feltárások eredményei alapján eddig két fő régészeti korszak maradványaira bukkantak.

A legnagyobb területen - a Deák-tanya 1. elnevezésű lelőhelyen - késő császárkori (4-5. századi) település elemei, házak, tároló- és agyagnyerő gödrök, füstölők, árkok, kemencék azonosíthatók, amelyekből az egykori élet maradványaiként gazdag kerámia-, csont- és fémleletek kerülnek elő. A másik feltárt időszakot a késő vaskori (Kr.e. 4.-3.századi) kelta kultúra tanyaszerű településének elemei, kutak, gödrök, temetkezési helyek reprezentálják.

A beruházási terület északnyugati sarkában - a Rózsa-dűlő nevű lelőhelyen - egy újabb római császárkori település és a hozzá tartozó temető előkerülése várható - olvasható az EDC közleményében.

Mint írják, a régészeti megelőző feltárásokkal párhuzamosan a Várkapitányság Zrt. vezetésével folyik az észak-nyugati gazdasági övezethez tartozó infrastruktúra területek előzetes régészeti dokumentációjának (magnetométeres felmérések, próbafeltárások, terepbejárások, adatgyűjtés, térképezés) elkészítése is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.