Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Szeptember 25. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Magukra vallottak a hitelintézetek a devizahitel-perekben

Magukra vallottak a hitelintézetek a devizahitel-perekben

Több mint 450 esetben a bankvilág szereplői is elismerték, hogy tisztességtelenek azok az egyoldalú kamatemelésről szóló kikötések, amiket korábban maguk szövegeztek meg és építettek be hitelszerződéseikbe - írja a Magyar Nemzet.

Az első adósmentő törvény alapján a bankoknak nagyjából háromezer általános szerződési feltételről kellett számot adniuk a felügyeletnek. A vitatott kikötéseket tartalmazó hitelmegállapodások alapján megközelítőleg 6500 milliárd forintot követelnek az adósoktól a pénzintézetek.

Számos határidőt, eljárást határozott meg a július elején megszavazott első adósmentő jogszabály. Más rendelkezések mellett a törvény eleve azt feltételezte, hogy a bankok egyoldalú kamatemelése tisztességtelen, érvénytelen volt, ám megadta a bankoknak a lehetőséget, hogy ennek ellenkezőjét bizonyítsák a bíróságon. A pénzügyi szervezetek augusztusban juttathatták el érveiket az igazságszolgáltatáshoz.

Az általános szerződési feltételek kapcsán ugyanakkor más tennivalójuk is akadt a bankoknak. A pénzvilág érintett szereplőinek augusztus végéig részletes jelentést kellett tenniük arról, hogy a jogi előírások alapján az egyoldalú szerződésmódosításra lehetőséget adó korábbi szerződéseik mely kikötései tekinthetők tisztességtelennek.

A pénzügyi szolgáltatók felügyeletét ellátó Magyar Nemzeti Bank részletesen felfedte a hitelintézmények bejelentéseinek legfontosabb elemeit. Ezek szerint pontosan 206 pénzintézet küldte meg a szükséges adatokat. Ez azt is jelenti, hogy az országban működő körülbelül négyszáz szervezet fele nyújtott egyoldalú drágításra is lehetőséget adó devizaalapú vagy forinthitelt a korábbi években. A bankoknak a hajdani megállapodások kikötései közül összességében nagyjából háromezer általános szerződési feltétel tisztességtelen vagy tisztességes voltáról kellett számot adniuk az első adósmentő törvény előírása alapján.

A jogszabály lehetővé tette, hogy a pénzügyi szervezetek kifejthessék álláspontjukat a szóban forgó szerződéses pontokról. Bizonyos esetekben a bankok nem éltek ezzel, körülbelül 2300 kikötésnél pedig úgy ítéltek meg, hogy a korábbi pontok tisztességesek. Több mint 450 feltétel ügyében viszont maguk a hitelintézetek is arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a hajdan megkötött kölcsönszerződéseikben szereplő egyes kitételek, előírások nem állják ki a jogi próbát, azaz tisztességtelennek számítanak.

A felügyeletnek címzett banki adatsorok ezeken kívül más információkat is tartalmaztak: az érintett hitelszerződések azonosítási számát és azt, hogy összességében mekkora követelést támasztottak adósaikkal szemben a pénzintézetek azok alapján a szerződések alapján, amelyekben – a törvény feltételezése szerint – tisztességtelen kikötések is helyet kaptak.

Az MNB kimutatása szerint 114 milliárd forint kapcsolódik azokhoz a kontraktusokhoz, amelyek ügyében a pénzügyi intézmények nem foglaltak állást, vagyis nem közölték, miképpen értékelik az azokban szereplő általános szerződési feltételeket. Lényegesen nagyobb összeget – szám szerint ötezerötszázmilliárdot – várnak a hitelfelvevőktől a pénzügyi szervezetek azok alapján a megállapodások alapján, amelyekben a bankok álláspontja szerint tisztességesek voltak az általános kikötések.

Közben megközelítőleg ezermilliárd forint adósság kötődik azokhoz a szerződésekhez, amelyekben az egyik-másik kikötést a hitelnyújtók is tisztességtelennek gondolják. Az így, vagy úgy, de végső soron kétségessé váló pontokat tartalmazó kölcsönmegállapodások megközelítőleg 6500 milliárd forint tartozásról szólnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során