Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. December 15. 13:21, hétfő | Helyi
Forrás: (X)

Megújult a porpáci tűzoltók szertára

Megújult a porpáci tűzoltók szertára

A fejlesztés a Helyi polgárőr és tűzoltó egyesületek által használt létesítmények felújítására, bővítésére, az eszközpark korszerűsítésére intézkedés keretén belül valósult meg.

A 35/2013. (V.22.) VM rendelet alapján a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatások jogcím keretében a Porpáci Önkéntes Tűzoltó Egyesület a Sághegy LEADER Egyesülethez benyújtott pályázaton 9 343 609 Ft vissza nem térítendő Uniós támogatást nyert a Tűzoltószertár felújítására.

A Tűzoltó szertár épülete hagyományos falazott szerkezetekkel, fa födémmel, torokgerendás ácsszerkezettel és hornyolt cserépfedéssel készült. Az épületben elektromos csatlakozáson kívül más közmű nem volt, a vizesblokk elkészítése nem tűrt halasztást. Az épületben két légtér került kialakításra, közösségi tér és tároló funkcióval. Az épület nem volt hőszigetelt, a belső falak sem feleltek meg a mai kor igényeinek, burkolásuk szükséges volt. Ereszcsatornája nem volt az épületnek, az esővíz elvezetését szintén meg kellett oldani. A szennyvíz csatornarendszer hiánya miatt zárt szennyvíztároló rendszer elkészítésére is sürgető szükség volt. Az ingatlan környezetében nem volt kialakított parkoló tér, így a fejlesztés ezen szegmense is nagy fontossággal bírt.

A beruházás az alábbi elemekből tevődött össze: tűzoltószertár felújítása (vizesblokk kialakítása, gipszkartonozás, hőszigetelés, ereszcsatorna kialakítása), marketing tevékenység, eszközbeszerzés, rendezvény és egyéb felmerülő költségek. A beruházás a tervek szerint zárult.

A LEADER pályázati támogatás segítségével megújult tűzoltószertár átadására 2014. augusztus 2-án délelőtt került sor. Az avatást 11:00 órakor Ünnepi Szentmise nyitotta meg, ezt követte délben az beszédekkel tarkított átadás.
A helyszínen főként helybeliek voltak jelen, elsősorban a felnőtt korosztály képviseltette magát. A pályázó Porpác Község Önkéntes Tűzoltó Egyesületének tagjai is jelen voltak. Az átadóval az volt a célunk, hogy az érdeklődők kívül-belül megtekinthessék a településen megújult épületet, mely felújítását követően a falu méltó színfoltjává vált. Az épület megtekintését követően ebéddel várták a jelenlévőket, amelyet Takács Dorina Takács Zsolt kísértek nótaszóval. Az átadót a Porpáci Mamakórus 13:30-kor kezdődő műsora zárta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.