Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Április 02. 13:41, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Meteorológia: a Kékestetőn havas eső, hó esett, elsején négy melegrekord is megdőlt

Meteorológia: a Kékestetőn havas eső, hó esett, elsején négy melegrekord is megdőlt

A hidegfront csapadékzónája a délelőtti órákban ért az Északi-középhegység fölé, a csapadék halmazállapota esőről havas esőre váltott, majd tisztán hóra - írta a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán kedden.

Hozzátették: hétfőn mér 30 Celsius-fokot mértek az Alföldön, kedden pedig havas eső, sőt havazás volt Kékestetőn.

Mint írták, a hidegfronti csapadékzóna kedden a délelőtti órákban ért az Északi-középhegység fölé, és a csapadék hűtő hatásának segítségével - Kékestetőn szűk két óra alatt 2 fokos hőmérsékletcsökkenést tapasztaltak - a csapadék halmazállapota legmagasabb hegycsúcsunkon esőről átváltott havas esőre, sőt átmenetileg tisztán hóra is. Közölték azt is, hogy a csapadékhoz viharos szél is társul.

A HungaroMet előrejelzése szerint kedden a front felhőzete és csapadékzónája lassan északkelet felé tevődik, itt még délután is számítani kell borult, esős tájakra. A front mögött szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, és kisüt a nap. Délután az ország délnyugati felén erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés, és egyre több helyen alakulhat ki zápor, zivatar. A délnyugati részek kivételével nagy területen kísérhetik erős, viharos lökések a jellemzően nyugati irányú szelet, csak estére mérséklődik a légmozgás. Zivatar környezetében szintén előfordulhatnak viharos lökések.

Április 1-jén, hétfőn is folytatódott a meleg levegő beáramlása délies irányból a Kárpát-medencébe, a szokatlanul nyárias időben több melegrekord is megdőlt - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján kedden.

Négy melegrekord is megdőlt

Azt írták: hétfőn megdőlt a hajnali országos melegrekord, Jászszentlászlón ugyanis csupán 17,4 Celsius-fokig hűlt le a levegő. A korábbi rekordérték 15,4 fok volt, amit 1989-ben Lentiben mértek.

Hozzátették, hétfő délután sokfelé alakult 25 fok felett a csúcshőmérséklet, sőt Kelebián egészen 30,2 fokig emelkedett, amivel megdőlt az országos napi melegrekord. Ezelőtt a Körmenden 1989-ben rögzített 27,7 fokos hőmérséklet volt a csúcstartó.

A fővárosban Ferihegyen hétfő hajnalban 16,2 fokot mértek, ezzel új napi fővárosi hajnali melegrekord született. Ez 3 fokkal magasabb az előzőnél, a 2016-ban Lágymányoson mért 13,2 foknál.

A legmelegebb órákban Újpesten 28,1 fokot mértek, ez új fővárosi napi melegrekord. Ezzel Újpest a saját, 2021-ben ugyanezen a napon rögzített, 26,1 fokos napi legmagasabb maximumhőmérsékleti szélsőértékét szárnyalta túl.

A Facebook-oldalán a HungaroMet Zrt. még hétfőn, az előzetes adatok alapján azt írta, ha hitelesítik a Kelebián mért 30,2 fokos rekordot, akkor a mérések kezdete óta a rendelkezésre álló, hitelesített adatok alapján 2024. április 1-je válik minden idők legkorábbi hőségnapjává az országban. Eddig a legkorábban 1939. április 8-án, Szegeden haladta meg a 30,0 fokot a hőmérséklet.

Arról is írtak, hogy tavaly Tiszaalpáron október 20-án mértek 30,3 fokot, vagyis "hőségnapot", amikor a csúcshőmérséklet meghaladta a 30 fokot, így a legkésőbbi és legkorábbi hőségnap között mindössze 164 nap telt el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: