Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Március 15. 18:57, szerda | Belföld
Forrás: mti

Országszerte megemlékezéseket tartottak a nemzeti ünnepen

Országszerte megemlékezéseket tartottak a nemzeti ünnepen

Országszerte megemlékezéseket tartottak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján szerdán.

Az Országház Kupolatermében tartott ünnepségen átadták a Kossuth Nagydíjat, a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrendeket. Áder János államfő azt mondta, hogy az egyes ember és a nemzetek sorsát nem a vakszerencse, hanem a teljesítmény, a becsületes munka és az időtálló egyetemes értékekhez való ragaszkodás alakítja.

A Nemzeti Múzeumnál tartott állami ünnepségen Orbán Viktor kormányfő Brüsszel megállításáról, a nemzeti önállóság védelmében megvívandó csatákról beszélt. Úgy fogalmazott, hogy a '48-as mérce és iránytű megmondja ma is, ki mennyit ér a haza mérlegén, elárulja, ki a hű, a hazafi, az odaadó, a bátor. A miniszterelnök előtt felszólaló Tarlós István főpolgármester azt mondta, hogy a magyarságnak ma is keményen meg kell küzdenie céljaiért, álmaiért, érdekei képviseletéért.

Orbán Viktor beszéde alatt Juhász Péter, az Együtt elnöke és a párt szimpatizánsai fütyüléssel fejezték ki nemtetszésüket, emiatt több helyen dulakodás alakult ki. A rendőrség hat esetben intézkedett. A Honvédelmi Minisztérium azt közölte, hogy a múzeumkerti ünnepségen húszezer békés ünneplő mellett 55-60 rendzavaró jelent meg.

Gulyás Gergely, a parlament fideszes alelnöke szerint a márciusi ifjak bátorsága és szenvedélyes szabadságszeretete azt jelzi a kései utódoknak, hogy érdemes ambiciózus célokat meghatározniuk.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Rétvári Bence a budapesti Bem téren tartott megemlékezésen arról beszélt: ahhoz, hogy a nemzetek ki tudjanak magukért állni, államférfiaknak és nem báboknak kell az élükön állniuk.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a Pest megyei Márianosztrán rendezett megemlékezésen rámutatott: a szabadság és a hazaszeretet ünnepe március 15., és az 1848-as hősök emléke megérdemli, hogy méltó és méltóságteljes ünneplést kapjanak.

A baloldali pártok szónokai arról beszéltek rendezvényeiken, hogy ismét meg kell védeni a szabadságot, csakúgy, mint 1848-ban.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke a Szabad Sajtó Díj átadása előtt azt hangoztatta, hogy Magyarországon nincs szabadság, testvériség és egyenlőség, míg Botka László, Szeged szocialista polgármestere közölte: Szeged az a hely, ahol rendületlenül védik a szabadságot és az igazságosságot.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke pártja budapesti ünnepségén úgy vélte, a szabadság csak a demokratikus jog és intézmények uralmával egyeztethető össze, azzal a világgal, amelyet a magyar miniszterelnök az elmúlt hét évben feldúlt.



Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke a fővárosi Petőfi szobornál a szabadság megvédésére, valamint egy "szűk és gonosz érdekkör" elleni kiállásra szólított fel.

Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt (Liberálisok) elnöke szerint ma is él a modern, polgári, liberális Magyarország reménye, vagyis az, hogy a magyar nép ismét ki tudja vívni a szabadságát a hatalommal szemben.

Szél Bernadett, a LMP társelnöke az egykori Pilvax kávéházban tartott ünnepségén azt mondta, a függetlenség, az önrendelkezés és a szuverenitás gondolata köti össze a 169 évvel ezelőtti forradalmi eseményeket napjainkkal.

A szabadság az egyenlőség kivívása nélkül csupán az elitek kiegyezése, erre tanítja az utókort Táncsics Mihály szelleme - mondta Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke.

Majtényi László korábbi ombudsman, az Eötvös Károly Intézet vezetője az Elnököt a köztársaságnak! csoport budapesti demonstrációján arról beszélt: az 1848-49-es események tanulsága, hogy a küzdelmet még a legreménytelenebb helyzetben sem szabad feladni, akkor sem, amikor úgy tűnik, már végérvényesen elveszett a szabadság ügye.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a magyar nép szabadság iránti vágyát hangsúlyozta a budapesti Március 15. téren tartott beszédében. Értékelése szerint az emberek több szabadságot, igazságot és anyagi biztonságot kérnek.

Számos megemlékezést tartottak a szomszédos országokban is. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára Beregszászon azt mondta, hogy a régmúlt dicsőséges eseményei a mai körülmények között is aktuális üzeneteket hordoznak. Koncsol László író Pozsonyban a forradalom 12 pontját a Tízparancsolathoz hasonlította, mondván: mindkettő olyan eszmény, amely örökké élni fog, és amelyért küzdeni kell.

A hagyományos politikai megemlékezések mellett színes programokkal is várták az érdeklődőket március 15-én. A Petőfi Irodalmi Múzeumban Barabás Miklós Petőfi-portréját is megtekinthették az érdeklődők, a budai Várban pedig kiállítások, koncertek és gyerekprogramok voltak. Az Országházban ingyenes nyílt napot tartottak, amelyen meg lehetett tekinteni a Szent Koronát. A Parlamentbe több mint ötezren látogattak el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során