Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Május 04. 23:22, szerda | Helyi
Forrás: Vas Népe Online

Retro hét Cellben: galuskával, kredenccel, pöttyös köpennyel

Retro hét Cellben: galuskával, kredenccel, pöttyös köpennyel

A majálist elmosta a májusi eső, ám az időutazás nem maradt el: a kemenesaljai kisváros lakói a retro hét programjain nosztalgiázhatnak.

A jó öreg Ság hegy már egy várost vigyáz, írták elődeink a Vas Népe 1979. január 6-i számában, Celldömölk várossá nyilvánításának napján. Ezt a jeles napot idézték fel kedden a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár munkatársai és vendégei.

Az előcsarnok kisvendéglővé változott, az asztaloknál pedig azokat az ételeket szervírozták a vendégeknek, amelyeket 1979. január 6-án kínáltak a Sághegy étteremben.

- Akkor lenne igazán retro a rendezvény, ha az 1979-es árakon kínálnánk az ételeket - mondja viccesen a vendégeket köszöntő Pálné Horváth Mária, a KMKK igazgatója. Igen, 1979-ben három forint hatvan fillér volt egy leves, és hatötvenért már húsokkal megrakott tálat vittek ki a pincérek az asztalhoz.

Kovács Csabáné, Zita akkoriban kezdte a vendéglátós szakmát a Sághegy étteremben, ma ő vezeti a város legendás éttermét, a Rezgőnyárfát, így örömmel vállalta, hogy megfőzeti a több mint harminc évvel ezelőtti menüt.

Ábrándos, szép napok, halljuk a régi nótát, közben pincérek sürgölődnek: a Hegyaljai tarkabablevesben füstölt kolbász és káposzta van, de a Kráter raguleves is alaposan ki van bélelve hússal és zöldséggel. A Kemenesaljai rostélyos mellé galuska, a Dömölki falatkák névre keresztelt, párizsi bundába öltöztetett szűzpecsenyéhez rizibizi dukál.

- Csoki-vanília? - lép mellénk jó házigazdaként Söptei Józsefné alpolgármester, mi meg azon vitatkozunk, hogy 1979-ben ötven fillérbe vagy egy forintba került egy gombóc fagylalt.

Az asztaloknál jóízűen falatozó emberek: az alsósági Kőhalmi Ferenc feleségével, fiával és annak barátnőjével, valamint Pőcze Jánossal és feleségével idézik a régi időket és ízeket.

Befut egy vidám, jelmezes társaság: Bereczki Carmen otthonkában, Berecki Babett a szakmunkásképzősök régi pöttyös köpenyében, de Kovács Renáta, Németh Judit és Márkus Eszter szerelése is a régi időket idézi.
Mondják, ez csak a bemelegítés: már keresik a göncöket a péntek esti retro házibulihoz. De ne szaladjunk anyira előre: ma és holnap régi filmeket vetítenek a KMKK-ban, a galérián pedig A nagy generáció kis pillanatai című, régi idők relikviáit felvonultató kiállítás tekinthetik meg az érdeklődők.

Összeállította: SziSzi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.