Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Április 23. 08:00, péntek | Külföld
Forrás: Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Újabb 25 ezer sertést ölnek le Romániában

Újabb 25 ezer sertést ölnek le Romániában

Újabb, csaknem 25 ezer sertés elpusztításáról döntöttek a romániai hatóságok, miután a romániai állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság (ANSVSA) afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki

a bánsági Gátalján (Gataia) a Smithfield húsfeldolgozó tröszt egyik sertésfarmján - közölte a román közszolgálati rádió csütörtökön.

Egy másik fertőző gócot, a szintén Temes megyei Honoros (Honorici) község egy háztáji gazdaságában azonosítottak.

Németh Zoltán, Temes megyei prefektus szerint a helyi hatóságok meghozták a szükséges intézkedéseket a települések állategészségügyi elszigetelésére: az érintett kereskedelmi sertésfarmon és háztáji gazdaságban minden sertést leölnek, a két település 13 kilométeres körzetét pedig megfigyelés alá vonták. Az állatok nagy száma miatt elpusztításuk és a tetemek elásása legalább tíz napot vesz igénybe.

Az ANSVSA legutóbbi, múlt heti összesítése szerint Romániában csaknem 400 aktív ASP-gócot tartanak nyilván. Az ASP négy évvel ezelőtti megjelenése óta csaknem 5500 vaddisznónál is kimutatták a kórokozó jelenlétét.

Adrian Oros mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter szerint az afrikai sertéspestis több mint 600 millió eurós veszteséget okoz Romániának, olyan körülmények között, amikor a hazai sertéshús-fogyasztás legfeljebb 30 százalékát fedezik a belföldi termelők. A kórokozó megjelenése előtt részesedésük még elérte a 60 százalékot.

A román sertésfarmokon 3,6 millió hízósertés nevelésére van kapacitás, de számuk nem sokkal haladja meg a 900 ezret. A farmok jelentős része üresen áll vagy tönkrement, az ASP megjelenése óta pedig évente több százmillió lejes (100 ezer eurót meghaladó) összegű kártérítést kell kifizetni az állami költségvetésből - részletezte egy márciusi sajtóértekezletén a miniszter.

A romániai sertéshústermelők szövetsége szerint 2020-ban 3,7 millió sertést vágtak le Romániában, ami 12 százalékos visszaesés az előző évhez képest.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése