Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Június 01. 10:31, szerda | Helyi
Forrás: infocelldomolk

Vastaps a Soltis Színháznak Celldömölkön május 29-én

Vastaps a Soltis Színháznak Celldömölkön május 29-én

A színház megmentéséért szervezett gálaműsor hatalmas sikert, és komoly bevételt eredményezett a társulatnak.

A gálaműsor első részében neves előadóművészek a második felében a Soltisosok szórakoztatták a nagyérdeműt. A vendégművészek anyagi ellenszolgáltatás nélkül vállalták a szereplést, így próbáltak segíteni a bajba jutottSoltis Lajos Színházon.

Az est műsorvezetőjeként Hegyi Nóra (RTL Klub) méltatta a színház munkáját és köszöntötte az egybegyűlteket. Majd felolvasták Törőcsik Mari levelét, aki a gála fővédnökeként állt a nemes ügy mellé. Fehér László védnöki minőségében és mint Celldömölk város polgármestere ajánlott fel új helyszínt a színház működéséhez.

A színház, mint független társulat, költségvetési támogatást nem élvez. A működésükhöz szükséges anyagi erőforrásokat pályázatok útján, valamint saját előadásaik bevételeiből, esetleg egyedi támogatásokból teremtik elő. Minden évben újra és újra meg kell küzdeniük a fennmaradásukért. Sajnos még a tavalyi megnyert pályázatok teljes összegét sem kapták meg, idén pedig még nincs kiírt tender. Az új helyszínre való költözésük némileg csökkenti majd a kiadásaikat .

A jótékonysági gálaest első részében a fellépő művészek előadásukkal megerősítették, hogy a vers, a dal, a zene, a tánc a lélek eledele. A láthatatlan kézfogás ember és ember között. A nevetés, a sírás, az öröm és a fájdalom. Az érzéseink összekapcsoltak bennünket. Nézőként egy emberként nevettünk és tapsoltunk egy-egy fantasztikus produkció után.

Vendégművészek, akik felejthetetlenné tették a gála első felét:

Berzsenyi Dániel Gimnázium kórusa

Ecsedi Erzsébet, a Hevesi Sándor Színház színművésze

Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház színművészeés aki őt harmonikán kísérte,Peltzer Géza, előadóművész

Reneszánsz Kamarazenekar, Ádám Jenő Zeneiskola

Jurina Beáta, a Hevesi Sándor Színház színművészeésBálint Csaba, előadóművész

Tóth Zsuzsanna, előadóművész,

Energy Dabaston ShowtáncCsoportja

Bejcziné Németh Tünde, előadóművész

Varga Diána, magánénekes

Kemenesalja Néptánccsoport

Jordán Tamás, színművész, rendező, a Weöres Sándor Színház igazgatója

Rövid szünet után a Soltis Lajos Színház társulata az Álomevők c. többszörös díjnyertes előadásával bűvölte el a közönséget.

"Egyetlen sűrű és végtelen, könnyű és nehéz, boldog és szomorú, kerek és fénylő pillanat az Álomevők.

Mint az alma: gurul, megállíthatatlanul. Nem könnyű fölfejteni, hogy hányféle személyes történetnek, apró eseménynek, hányféle mozdulatnak és elszánásnak kellett összetalálkoznia az odaadó és megfeszített munkában - mint valami gyújtólencsében -, hogy ez a különlegesen szép előadás megszülethessen.
A színpadon többnyire tizenéves fiatalok - a függetlenek közé sorolt, egyesületi formában működő Soltis Színház harmadéves stúdiósai, kiegészülve a társulat huszonéves tagjaival -, akik több hónapon át dolgoztak Deák Varga Ritával. Ebből a testet-lelket fejlesztő, alakító, intenzív tréningből forrta ki magát a 2009/2010-es évadra az Álomevők, amely nem mellesleg rendező és társulat valódi, tartalmas találkozásának is eleven bizonyítéka. Nyilván az sem mellékes körülmény, hogy Deák Varga Rita nemcsak eltökélt rendező és koreográfus, hanem pedagógus is (bár lehet, hogy a rendezőnek mindig pedagógusnak is kell lennie egyben). Mindenesetre ő most elérte, hogy tanítványai átlépjék a saját árnyékukat.
Az üres játéktérben nincs más, csak - a bal hátsó sarokban - az a bizonyos ódon, csehovi szekrény: emlékekkel, tapasztalatokkal és lehetőségekkel telegyömöszölve. Az alapszituáció öröktől fogva ismerős - és lényegénél fogva, archetipikusan színházi: a kislány áll a szekrény előtt, és édesanyja ruháit próbálgatva próbálgatja leendő, lehetséges szerepeit. Ezt a próbafolyamatot bontja ki, viszi végig kristálytisztán az előadás, amely hangulatában - menyasszony-vőlegény jelmezei és összességében azt a sírva is nevető, nevetve is síró balkáni hatást keltő zenéi által - talán Kárpáti Péter A negyedik kapu című klezmerjátékának világát idézi. Ez is, az is - élni tanít. (És halni.)
Az Álomevők csupa test, csupa lélek, csupa gondolat; csupa humor, és csupa líra. Az álom: maga a testetlen képzelet. Az evés: maga a kézzel fogható valóság. A kettő között támadó feszültség hozza mozgásba és gurítja, gördíti tovább - mint a fényes-piros-csábító piros almát - az előadást. Sőt: a tudás - a vonzások és választások - guruló almája maga az előadás is: kerek, édes, fényes. Közben a színpad fölött Jurij Lotman szelleme suhan át: a linearitás és körforgás - mint a történetépítés két, Lotman által leírt alaptípusa - egysége és különbözősége ritkán érzékelhető olyan pontosan és szépen, mint Deák Varga Rita rendezésében. A megállíthatatlan körforgásban megnyilvánuló törvény az, hogy a kislány férjhez menésről álmodik. Hosszú fátyla - egyszerre habkönnyű és ólomnehéz - mintha mutatná a számára öröktől fogva kijelölt utat. A törvény az, hogy születünk, élünk, meghalunk. (És így, tovább. És megint elölről.) A lineáris történet az, ahogyan végigcsináljuk. Én, te, ő: ki így, ki másképpen. Az Álomevők a nagy körforgás sodrásában fölmutatja a lehetséges variációkat. Menyasszonyok és vőlegények sorjáznak előttünk: mind egyformák (szépek); és mind mások mégis. A szereplők játéka, mindenkié külön-külön finom és árnyalatgazdag, széles érzelmi skálán mozognak a dacos durvaságtól és szenvedélytől és leheletfinom érintésekben és tekintetekben megnyilvánuló gyöngédségig.
„Számomra nem a személyisége (ti. az emberé), nem is a benne megjelenő személyiség az, ami szent. Hanem ő maga. Teljes egészében. (...) Az, ami szent, távolról se a személyünk, hanem épp az, ami emberi lényünkben személytelen. (...) A tudományban az igazság szent. A művészetben a szépség", állítja Simone Weil Ami személyes, és ami szentcímű írásában (Pilinszky János fordítása). Az Álomevők az ember és a szépség szentségét mutatja föl; személyesen. És amikor a végén tényleg ehetünk az almából (a játékosok megkínálják a nézőket), akkor váratlanul történik még valami. Sírásféle indul el valahonnan nagyon mélyről: forrása a személytelen - forrósága és intimitása nagyon személyes.

Forrás:www.ellenfeny.hu"

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére