Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. November 04. 14:21, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Vonzóbb lehet a jövőben a háziorvoslás

Vonzóbb lehet a jövőben a háziorvoslás

Tízéves igény teljesedhet be, ha jóváhagyja a parlament a 2 milliárd forinttal létrehozható háziorvosi praxiskezelő központot – mondta Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója – írja a Világgazdaság.

Mint ismert a kormány úgy döntött, hogy megújul a háziorvosi praxisjog és jövőre bevezetik az e-receptet. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár azt mondta, az egészségügyi törvények módosításának megszavazása és a szükséges rendeletek elfogadása után még idén mintegy 2 milliárd forintos tőkével praxiskezelő központ jöhet létre, amely hosszú lejáratú, kamatmentes hitellel segíti majd a háziorvosi praxisok forgalmát, a fiatal orvosok praxishoz jutását és az elöregedő háziorvosi kar felfrissülését. A praxiskezelő felállításához szükséges pénzt az Egészségbiztosítási Alap jelenlegi mintegy 46 milliárdos többletéből finanszírozzák.

A praxiskezelő központ vélhetően az Országos Alapellátási Intézet részeként dolgozik majd, működését pedig kormányrendelet szabályozza. Balogh Sándor, a lapnak azt mondta: a 6800 praxis közül kétszázban évek óta nincs orvos, több mint száz tartósan, legalább egy éve üresen áll, többségük Szabolcs, Borsod, Szolnok, Heves megyében. A háziorvosok közül 1800 jócskán túl van már a 65. életévén, nem kevesen 70, sőt 80 évnél idősebbek. Balogh Sándor szerint a praxisalap létrehozása segítheti a nyugdíjba vonulásokat.

Komáromi Zoltán háziorvos a lapnak nyilatkozva úgy vélekedett: célszerű lenne, ha az állam az osztrákok példájára meghatározná egy adott területen a lakosság ellátásához szükséges háziorvosi szolgáltatások minimumát, a felső határt pedig a szakmai szervezetek vagy a praxiskezelő állapítaná meg. Ez a biztonságos betegellátás garantálása mellett a praxisok értékállósága miatt is fontos. Egy praxis értéke attól függ, hogy képes-e fenntartani magát, milyen távolságra van például a mentőszolgálattól, vagy a központi ügyeletektől.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során