Városlista
2024. április 24, szerda - György

Blog | Mit olvassunk?

2016. Január 26. 21:23, kedd

David Lagercrantz: Ami nem öl meg

David Lagercrantz: Ami nem öl meg

Stieg Larsson hirtelen halála után úgy tűnt, hogy Lisbeth Salander életének további fonala láthatatlan marad. Ám a sors, vagy inkább a kiadó másképp vélekedett erről.

A skandináv krimit világhíressé tevő tetovált lány élete, az amúgy is későn regényíróvá váló Stieg Larsson korai halála miatt véget érni látszott. A Millennium-sorozat azonban folytatásért kiáltott, a kiadó végül, a trilógia hatalmas sikerén felbuzdulva felkérte a közismert írót, újságírót, David Lagercrantzot, hogy írja meg a folytatást. Lisbeth Salander, a tetovált lány tehát újra a rosszfiúk nyomába ered, s a regényben természetesen feltűnik Mikael Blomkvist, a Millennium főszerkesztője is. Az akciódús cselekményről most csak annyit árulhatunk el, hogy egy különleges képességű kisfiú is kulcsszerepet kap benne.

A negyedik kötet méltó az előző részekhez. Valóban izgalmas, bővelkedik fordulatokban.

Lisbeth Salander és segítőtársa, Mikael Blomkvist visszatértek. A skandináv krimit megkoronázó regényfolyam tovább hömpölyög!

********************

Blomkvist nem találja önmagát, kikezdték a hírnevét az ifjú és gyors sikerre vágyó kollégák. Kellene egy újabb ütős címlapsztori, mert a Zalachenko-ügy hatása már lecsengett. Ekkoriban költözik haza az USA-ból a svéd intelligenciakutató Frans Balder professzor, aki élete válságos időszakát éli. Egyik fő oka a változásnak, hogy félti az új felfedezését, úgy érzi, azt máris ellopták. A másik oka, hogy magához vegye a nyolcéves fiát August-ot, aki autista.

Ha elárulom, hogy a professzor mivel is foglalkozik, mit fejlesztett ki, máris a cyber-bűnözésnél járunk. Mindenkit megfigyelnek, lehallgatnak. A Hackerköztársaság tagjai is akcióba lépnek. Maga a professzor keresi meg Lisbethet, hogy segítsen neki.

Amikor ez tudomására jut Blomkvistnak, és ő is kap egy telefont az éjszaka közepén, felpörögnek az események. Lagercrantz a Millennium összes fontos és jelentős szereplőjét beépítette az új regénybe. Nem csak Erika Bergen vagy Jan Bublanski nyomozó tér vissza, hanem Lisbeth, A tetovált lány első gyámja, Holger Palmgren is. Ő adja a történet egyik legérdekesebb vonalához a megoldást, ismét egy sötét titkot tudhatunk meg Lisbeth múltjából, de erről sem mesélnék többet. Érdemes elolvasni, valóban jó húzás és eredeti ez a szál a történetben. Itt kap értelmet a címnek választott Nietzsche idézet is, megspékelve a testvéri "szeretettel".

*******************

Larsson eredetileg tíz kötetet tervezett főszereplői, Mikael Blomkvist és Lisbeth Salander szereplésével. Sajnos nem érhette meg regényciklusa sikerét, még az első kötet kiadása előtt elhunyt. Megjelenését követően regénytriológiája rögtön az olvasók kedvencévé vált és az eladási listák élére tört. Több mint 80 millió kötetet adtak el. Ő volt az első író, akinek e-könyv formátumú könyveiből több mint egymillió példányt adott el az Amazon Kindle-boltja.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2012. Július 09. 14:46, hétfő | Mit olvassunk?

Aromaterápia haladóknak

Az aromaterápia az aromatikus ható-anyagokat tartalmazó gyógynövények és az ezekből készült illóolajok külső és belső alkalmazása az egészség megőrzésére és a betegségek gyógyítására.

2012. Július 09. 14:38, hétfő | Mit olvassunk?

Napfényvitamin

Az egészség - ahogy mondani szokás - bármennyit megér.