Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Augusztus 29. 21:36, hétfő | Helyi

2013-ig 60 szobás szállodát, kempinget építenek Celldömölkön

2013-ig 60 szobás szállodát, kempinget építenek Celldömölkön

Már egy évtizeddel ezelőtt megfogalmazták Celldömölk turizmusfejlesztési céljait. Apránként válnak valóra a tervek, a következő években még látványosabb lehet a fejlődés.

A minap szignálták azt a szerződést, amelynek nyomán elkezdődhet egy országos jelentőségű komplexum építése a Ság hegyen. Több mint ötszázmillió forintos beruházás lesz a Kemenes Vulkán Park megvalósítása, melyhez 433 millió forint uniós támogatást is igénybe vehet a város. Fehér László polgármester kérésünkre sorba vette az elmúlt időszak turisztikai fejlesztéseit, s az önkormányzat jövőbeli terveiről is szólt. Azzal kezdte, hogy az ezredforduló évében a Széchenyi Terv jóvoltából több mint félmilliárd forintot nyertek fürdőfejlesztésre. A Vulkán Fürdő első ütemben elkészült létesítményét 2005-ben, a másodikat egy évvel később adták át. Az eltelt fél évtizedben 95-110 ezres vendégforgalmat produkáltak. Most ismét építkezés kezdődhet, mégpedig a Jufa osztrák szállodalánc révén: magyarországi leányvállalata 1,6 milliárd forintos beruházásra kapott uniós támogatást. A tervek szerint hatvan szobás szállodát, kempinget alakítanak ki 2013-ig.

Fehér László megemlítette a Mária-zarándokúthoz való kapcsolódást is. Az egykori bencés kolostorért kapott kártalanítási összegből nem csak új városházát építettek, hanem további beruházásokkal hamarosan elérhetik, hogy a zarándokút kiemelt állomása legyen Cell. A kolostor átépítését követően az önkormányzat az egyházzal közösen múzeumot is szeretne létrehozni, hogy még több turista tekintse célpontjának a kemenesaljai kisvárost.


A Vulkán Park-projekt előzményeiről szólva a polgármester felidézte, hogy az idegenforgalmi koncepcióhoz kapcsolódóan vásárolták meg a Ság hegy alatt lévő Tartalékgazdálkodási Intézet celldömölki telephelyét. Elvégezték az értékes, nyolchektáros terület barnamezős rehabilitációját , vagyis a tájba nem illő objektumot elbontották, s előkészítették a parcellát egy későbbi beruházáshoz. A raktártelep helyére élményparkot képzeltek: Magyar Skanzent terveztek, amely a magyarországi régiók tájházait, hagyományait, az ott élők szokásait mutatta volna be. Lett volna még rendezvényterem, csárda, szabadtéri színpad, lovarda, kalandpálya, a Ság hegyen libegő, bobpálya. A pályázati terv 2007-ben elkészült, ám a regionális tanács nem díjazta. (Íme, itt a válasz a lapunk egyik számában megjelent sms-re.) Helyette tervezték a Vulkán Parkot, amely aktív és szórakoztató turisztikai kikapcsolódást kínál, ugyanakkor oktatási és ismeretterjesztési központként is működik majd.

Kép: JUFA

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.