Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Szeptember 17. 18:02, péntek | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

A francia elnök szerint hamarosan feloldhatók a korlátozások

A francia elnök szerint hamarosan feloldhatók a korlátozások

Emmanuel Macron államfő csütörtökön úgy vélte, hogy a koronavírus-járvány mutatóinak folyamatos javulása miatt el lehet kezdeni gondolkodni a korlátozások feloldásáról, beleértve a védettségi igazolás használatát is.

Olivier Véran egészségügyi miniszter eközben azt közölte, hogy a 2,7 millió egészségügyi dolgozó közül mintegy háromezer munkaviszonyát felfüggesztették azért, mert nem vette fel a koronavírus elleni oltás legalább első adagját.

"Amint az egészségügyi feltételek megengedik, és látva a számokat, ez már nem is olyan sokára lehet, azokon a területeken, ahol a vírus kevésbé terjed, feloldhatjuk a korlátozásokat, és normálisan folytathatjuk az életet" - mondta az elnök egy vidéki látogatásán. Utalt rá, hogy első lépésben várhatóan az éttermekben és a kulturális intézményekben szűnhet majd meg a védettségi igazolás használata, ezeken a helyeken "gyakorlatilag már nem terjed a vírus". Pontos időpontot nem mondott, s azt is jelezte, hogy a következő három hétben még nem várhatók enyhítések.

A vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolás vagy 72 óránál nem régebbi negatív teszt) a jelenleg hatályos törvények szerint augusztus 9. óta és november 15-ig kötelező bemutatni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken, így a vendéglátóhelyeken, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a kórházakban, valamint a kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben. Emellett a maszkviselés is kötelező minden zárt térben 11 éves kor felett.

A járványnak a fertőzőbb delta variáns miatti negyedik hulláma a nyár elején robbant be, akkor jelentősen megemelkedett a napi esetszám, s a tetőzéskor meghaladta a 30 ezret, de kórházba csak harmadannyian kerültek, mint az előző járványhullámok idején. A mutatók augusztus közepe óta javuló tendenciát mutatnak, s a szeptemberi eleji iskolakezdés miatt sem nőtt meg újból a napi esetszám.

Az egészségügyi ellátás folyamatosságát egyelőre az sem hátráltatja, hogy szerdán életbe lépett az egészségügyben dolgozók számára a koronavírus elleni oltás felvételének kötelezettségét előíró intézkedés, amely mintegy 2,7 millió embert érint.

Olivier Véran egészségügyi miniszter csütörtökön elmondta: megközelítőleg háromezer egészségügyi dolgozót felfüggesztettek, mert nem vették fel a koronavírus elleni oltás első adagját szeptember 15-ig.

A kórházi dolgozók, a szociális intézményekben és idősotthonokban dolgozók, az otthoni ellátásban segítők, a tűzoltók és a mentők számára az augusztus 9-én életbe lépett törvény szeptember 15-ig jelölte meg a határidőt az első oltás felvételére. Ennek hiányában a munkaviszony felfüggeszthető. Az oltás alól csak az mentesülhet, aki rendelkezik orvosi ellenjavaslattal annak érdekében, hogy továbbra is folytathassa a munkáját.

"Előző nap mintegy háromezer olyan ember felfüggesztésről kaptunk hírt az egészségügyi vagy szociális intézményekből, akik még nem kezdték meg az oltási folyamatot" - mondta a miniszter az RTL rádióban, hozzátéve, hogy néhány tucatnyian felmondtak a kötelező oltás miatt.

A tárcavezető ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az egészségügyben 2,7 millióan dolgoznak, az ellátás továbbra is mindenhol biztosított.

Olivier Véran jelezte, hogy a felfüggesztések többsége időszakos és "elsősorban a technikai vagy adminisztratív személyzetet érinti", kevés közöttük az orvos vagy ápoló.

Az egészségügyi tárca adatai szerint szeptember 12-ig az egészségügyi dolgozók 90 százaléka kapta meg az első védőoltást, míg a teljes lakosságnak a háromnegyede.

A kórházban ápolt fertőzöttek száma a hét elején 10 ezer alá csökkent, s közülük kevesebb mint kétezren vannak súlyos állapotban. A naponta feltárt új esetek számának múlt heti átlaga már csak 9 ezer volt, 100 ezer lakosra 99 fertőzött jut (250 a riasztási szint). A pozitív tesztek aránya 1,9 százalék, a reprodukciós ráta 0,7, azaz nem minden fertőzött adja tovább a vírust.

A 67 millió lelket számláló országban a teljes lakosság csaknem háromnegyede, a 12 éven felüliek 85 százaléka megkapta a koronavírus-elleni oltás első adagját, s 47 millió ember, a 12 éven felüliek 80 százaléka már a második dózist is felvette.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése