Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Január 23. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A mecseki uránosok 20 éve várják jussukat

A mecseki uránosok 20 éve várják jussukat

Már két évtizede hiába küzdenek jogos járandóságukért, a szénpénzért a mecseki bányászok, eddig még egy lépéssel sem kerültek közelebb ügyük megoldásához az egykori uránbányászok - írja a bama.hu.

Az 1992-ben született kormányrendelet tartalmaz egy kitételt, miszerint akik 1992. november 3-át követően úgy mentek nyugdíjba, hogy van jogutódja egykori munkaadójuknak, nem kaphatják meg a szénjárandóságot. A probléma nemcsak a még élő bányásztársakat, hanem elhunyt kollégáink özvegyeit is érinti. A jelenleg éves szinten mintegy 53 ezer forintban megállapított juttatás reálértéke göngyölítve számítva elérheti a kétmillió forintot is személyenként – mondta Ács Géza, egykori csapatvezető vájár, szakszervezeti vezető. Méltatlannak és diszkriminatívnak tartja a kialakult helyzetet, hiszen mint mondja, a rendelet szerencsétlen megfogalmazása olyan bányászokat zár ki a juttatásból, akik több ezer föld alatt eltöltött műszakkal a hátuk mögött mentek nyugdíjba.
'Sajnálatos módon az érintettek nagyobb része már nem él, de még mindig vagyunk 250-300-an, akiknek járna a juttatás. Nem is beszélve az elhunyt bányászok özvegyeiről' – mutatott rá Ács Géza.

Az ügy rendezetlensége miatt viszont a juttatáshoz – egyébként jogszerűen – olyanok is hozzáférnek, akik soha nem dolgoztak kemény fizikai munkakörben, ugyanakkor olyanok vannak kizárva belőle, akik a vájvégen teljesítették műszakjaikat.

Hoppál Pétert országgyűlési képviselő elmondta, hogy decemberben egyeztetett a minisztérium az érdekképviseletekkel, és ezek alapján minden remény megvan rá, hogy a szénpénz kérdése hamarosan rendeződjön.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során