Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Május 27. 10:17, péntek | Helyi
Forrás: www.zug.hu

Állatvédők is támogatják az ebadó, az állatvédelmi bírságok szigorításának tervezetét

Állatvédők is támogatják az ebadó, az állatvédelmi bírságok szigorításának tervezetét

Nagy számban tart a lakosság úgy háziállatot, hogy ahhoz se megfelelő tartási helye, se anyagi / erkölcsi bázisa nincsen. Vannak, akik divatból vesznek magukhoz házi kedvenceket, miközben nem az állat egész életére gondolnak, hanem rövide

Önkormányzat által kivetendő ebadó bevezetését, a kölyökkutyák kikötésének tiltását, az állatvédelmi bírság drasztikus emelését, a kutyák fülkorrekciós műtéteinek betiltását, valamint a veszélyesnek minősített ebek nem fajta, hanem viselkedés szerinti meghatározását tartalmazza egyebek mellett az állatvédelmi törvény, illetve az egyes állatvédelmi tárgyú kormányrendeletek módosításának tervezete.

A kormany.hu oldalon elérhető javaslat szerint a jövőben az önkormányzatok évenkénti eb-összeírást végeznek. Mivel azonban az ebrendészet állami feladat, annak átruházása mellé forrást is kell biztosítani. Állatvédők által is végzett, önkormányzatilag jobban finanszírozott ebrendészeteken a háziállatok kapcsán keletkező problémák humánus megoldása könnyebbé válik majd.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület a kilencvenes évektől folytatja „SintértNE!” reformprogramját. Az országban 3200 település van, sok helyen az állatvédelmi normákat nélkülöző sintér / gyepmesteri telepek fogják be az utcára dobált kóbor állatokat. A korábbi barbár sintértelepeket modern, állatvédelmi normákat is fontosnak tartó ebrendészetekké kell alakítani. Ennek mintaintézménye az Orpheus által működtetett Szegedi Ebrendészet ( www.ebrendeszet.hu ). Szeged város 2006-óta az Orpheus Állatvédő Egyesület gondozásába adta a korábban évtizedekig elfogadhatatlan módon működő gyepmesteri telepet. Sok településen jelenleg is durva módon bánnak a lakosság által kidobált élő / élettelen állatokkal. Az elavult telepeken se állati jólét, se pedig közegészségügyi minimum nincsen. 2009-től az Országos Képzési Jegyzékben önálló szakmaként jelölik az ebrendészt. Aki elvégzi a tanfolyamot, az menhelyeken, ebrendészeti telepeken szakképzett munkaerőként vehet részt a környezetvédelmi munkában. Az ebrendészetekből idővel kinőhet az ország állatbarát lakossága által oly régóta vágyott állatrendőrség is.

Az állatvédők várják az állatvédelemhez kapcsolódó jogszabályok szigorítását. A problémák megoldásához azonban legfőképpen a lakosság környezettudatos megelőző tevékenysége lenne a legszükségszerűbb. Hiszen ha nem képződik probléma, nem kell annak megoldására költeni sem.

Orpheus Állatvédő Egyesület

www.zug.hu - Állatbarát Web Kuckó
www.ebrendeszet.hu - Gazdikereső
www.facebook.com/AnimalPolice

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.