Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Október 18. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Amerikai adósságplafon - Obama tárgyalásokat sürgetett a büdzséről, a bevándorlásról és az agrártörvényről

Amerikai adósságplafon - Obama tárgyalásokat sürgetett a büdzséről, a bevándorlásról és az agrártörvényről

Tárgyalásokat sürgetett a kongresszussal a költségvetésről, a bevándorlási reformról és az agrártörvényről Barack Obama amerikai elnök, aki csütörtökön azután állt a kamerák elé, hogy az utolsó pillanatban sikerült elhárítani az adósságplafon emelése és az ideiglenes költségvetés elfogadása ügyében kialakult "ikerfenyegetést".

"Az amerikaiak tökéletesen torkig vannak Washingtonnal" - hangoztatta a Fehér Házban az elnök néhány órával azután, hogy aláírta a szövetségi kormányzat 16 napig tartó, részleges lebénulását feloldó, valamint az adósságlimit megemeléséről rendelkező törvényt.
Barack Obama hangot adott meggyőződésének, hogy az éppen lezárult konfliktusnak nincsenek nyertesei. Rámutatott, hogy annak következtében gazdaság "teljesen szükségtelen" károkat szenvedett el és hogy lelassult a növekedése. A válság aláásta Amerika szavahihetőségét, felbátorította ellenségeit és nyomasztóan hatott a barátaira.
"Azt akarom, hogy népünk tudja (...) ésa világon máshol is tudják: az Egyesült Államok hitelessége megkérdőjelezhetetlen marad" - mondta.
Az elnök szerint az ország problémáit jóhiszemű tárgyalások révén, a rendes demokratikus folyamat keretében kell megvitatni, azoknak pedig, akiknek nem tetszik valamely ügy kezelése, vagy éppen az elnök maga, annak változtatásra, választási győzelemre, nem pedig a rendszer megroppantására kellene törekednie. Obama hangoztatta, hogy ez utóbbi törekvés ellentétes az amerikai alapító atyák elveivel.
Az elnök a költségvetésről folytatandó tárgyalásokkal kapcsolatban olyan "kiegyensúlyozott" megközelítést sürgetett, amely nem állítja szembe a növekedést a felelősségteljes pénzügypolitikával, mert az országnak mindkettőre szüksége van.
Hangsúlyozta, hogy az igazi probléma nem a folyó államháztartási hiány, amely jelenleg gyorsabban csökken, mint bármikor az elmúlt fél évszázadban, hanem az egészségügyi és nyugdíjellátással kapcsolatos hosszú távú kötelezettségek rendezése. Obama szerint ezeket az ellátásokat a jövő nemzedékei számára is szavatolni kell.
Úgy vélekedett, hogy a költségvetési kiadások csökkentésekor az olyan, általa szükségtelennek tartott dolgoktól kellene megszabadulni, mint a vállalati adórendszer kibúvói, mert azok nem teremtenek új munkahelyeket, azokra a területekre pedig, amelyek segítik növekedést, mint az oktatás, az infrastruktúra és a kutatás, áldozni kell.
Obama sürgette, hogy még az idén megszülessen a megállapodás a bevándorlási rendszer reformjáról és az 500 milliárd dollárról rendelkező agrártörvény elfogadásáról. A demokrata többségű szenátus a két vonatkozó jogszabályt már megszavazta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak