Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Május 11. 23:33, szerda | Helyi

Amiről nem szívesen beszélünk: a fejtetvesség

Amiről nem szívesen beszélünk: a fejtetvesség

A közösségbe kerülő gyermekekre számos fertőzés, betegség leselkedik. Nem árt ha megismerkedünk a problémákkal.

Közösségbe járó gyermek szüleiként sajnos nem csak a közösségi élet előnyeivel, hanem annak hátrányaival is szembe kell néznünk. Valljuk be: nem szívesen szembesülünk azzal a ténnyel, amikor az óvónő/pedagógus úgy fogad minket, hogy gyermekünk fejében tetveket-serkéket találtak. Mit ne mondjak, talán még mi szégyelljük magunkat, és fülünket-farkunkat behúzva kullogunk a gyógyszertárba, ahol halkan – hogy lehetőleg senki se hallja – tetűirtó szert kérünk a patikustól.

De mi is ez a rettegett élőlény?

A fejtetű olyan élősködő vérszívó, amely a régi tévhit szerint elsősorban az elhanyagolt, piszkos környezetben élők fején szaporodik el. Sajnos a helyzet mostanra gyökeresen megváltozott. Napjainkban bizony a legtisztább, legápoltabb hajban is felbukkan a fejtetű, és közösségbe járó gyermekeink a testvérekre, szülőkre is áttelepíthetik a vérszívókat.

Mit javasol a védőnő?

A gyógyszertárakban recept nélkül vehetünk olyan tetűirtó szereket, amelyek a tetveket és a serkéket rövid időn belül elpusztítják. A mellékelt használati utasítást gondosan olvassuk el, és tartsuk be. Ezek a készítmények tetűirtó hatásukat a következő hajmosásig megőrzik és a hajra rákerülő fejtetveket még azok megtelepedése, és elszaporodása előtt elpusztítják. Az elpusztult serkéket is el kell a gyermek hajáról távolítani. Ez nem mindig könnyű, mert a serkék a hajszálakhoz cementszerű anyaggal rögzülnek, ehhez speciális, gyógyszertárban kapható serkefésűt is használhatunk. A maradékot a hajszálról két körmünkkel, esetleg csipesszel húzzuk le, vagy egyszerűen vágjuk le a hajszálat. Fejtetvesség esetén mindig cseréljük ki a gyermek ágyneműjét, mossuk ki a plüss játékokat, rázzuk ki a falvédőt, porszívózzuk fel a szőnyeget!

Mit tehet a szülő?

Hajlamosak vagyunk kétségbe esni, ha a gyerekünk is beszerez némi fejtetűt, hiszen a szülők nagy része csak akkor szembesül a problémával, amikor a gyermeke hazaviszi az élősködőket. Ha azt látjuk, hogy vakarja a fejét, vegyük alaposan szemügyre a haját. Különösen a fülek, és a tarkó környékén vizsgáljuk meg a hajszálakat. Amennyiben bebizonyosodik a fejtetvesség, haladéktalanul kezdjük meg a kezelést, szóljunk a védőnőnek és az óvodai, iskolai nevelőknek. Sajnos csak a drasztikus megoldások segítenek, amennyiben csak egy serke is életben marad, számolnunk kell a fertőzés kiújulásával.

Egy dolgot érdemes megjegyezni: szülőként azért nem vagyunk felelősek, ha a gyerekünk valahol-valakitől elkapja a fejtetvességet, de azért igen, ha nem teszünk meg mindent azért, hogy másokat ne fertőzzünk meg!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére