Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. December 31. 06:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Áradás: Már nincs víz alatt az alsó rakpart a fővárosban

Áradás: Már nincs víz alatt az alsó rakpart a fővárosban

A déli határhoz közelít a Duna magyarországi árhullámának tetőzése, a fővárosban az előrejelzettnek megfelelően az éjjeli órákban leapadt a víz 645 centiméter alá, így az alsó rakparton megkezdődhetett a takarítás

- közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szombaton az MTI-vel.

A legfrissebb előrejelzés szerint vasárnaptól újra csapadékosabb idő valószínű, jövő péntekig területi átlagban számottevő csapadék (30-80 milliméter) a Felső-Duna és a Felső-Tisza vízgyűjtőin várható, máshol általában 5-30 milliméter eshet - írta az OVF.

A napi középhőmérséklet a legtöbb vízgyűjtőn jellemzően nulla fok fölött alakul, így nagyrészt esőre, záporesőre lehet számítani - tették hozzá.

Közölték azt is, hogy a Duna Baja feletti szakaszán zavartalan az apadás: Nagybajcsnál a vízszint vasárnap reggelre várhatóan 400 centiméter körüli értékre csökken. Komáromnál szombat reggel az árvízvédelmi készültség szintje alá csökkent a vízállás, Esztergomban szombaton napközben várható ennek a szintnek az elérése. Győrben és Gyirmót térségében is folyamatosan csökken a vízállás - sorolták.

Budapesten hosszan elnyúlva tetőzött a folyó, a legmagasabb mért vízállás 693 centiméter volt szerdán 20 órakor.

Az előrejelzéseknek megfelelően a vízállás az éjszakai órákban az alsó rakpart szintje alá (645 centiméter) csökkent, szombaton 11 órakor 628 centiméter volt - jelezték.

A közlemény szerint a Duna Paksnál pénteken kora délelőtt 690 centiméteres vízállással, első fokú készültségi szint mellett tetőzött. Bajánál várhatóan a szombat reggeli órákban kialakuló 818 centiméteres vízállás jelzi a tetőzés kezdetét. Mohácson vasárnap a hajnali időszakban 805 centiméter körüli vízállás prognosztizálható. Az árhullám tetőzése vasárnap várhatóan elhagyja az országot - fűzték hozzá.

A következő napokban a Duna hazai szakaszán általában további apadás várható, említésre méltó vízszintemelkedésre csak a jövő hét közepétől, a több helyen számottevő mennyiségű csapadék következtében van kilátás - emelték ki.

A Tiszán a hét közepére érkezett árhullám jelenleg Tokaj térségében tetőzik pár centiméterrel az első fokozat alatt. A legfrissebb előrejelzések szerint első fok körüli vagy a fölötti tetőzés várható a Tiszapalkonya-Szolnok szakaszon.

A Tisza Tisza-tó alatti szakaszának magas mederteltsége és a Maroson érkező kisebb árhullám hatására a Tisza Szegednél az év utolsó és a jövő év első napján megközelítheti, illetve elérheti az alsó rakpart szintjét (560 centiméter).

A következő napokban a Tiszán és mellékfolyóin az árhullámok fokozatosan levonulnak, említésre méltó vízszintemelkedésre csak a jövő hét közepén, a több helyen számottevő mennyiségű csapadék következtében van kilátás, ekkor a vízállások a Bodrogon az első fokozat fölé emelkedhetnek - áll az OVF közleményében.

Címkék: áradás, árvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során