Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2021. Augusztus 14. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Az oltatlan idősek a leginkább veszélyeztetettek

Az oltatlan idősek a leginkább veszélyeztetettek

Nagyjából 400 ezer idős ember még nincs beoltva a koronavírus ellen, ők vannak leginkább kitéve a fertőzés súlyos lefolyásának

- hívta fel a figyelmet a koronavirus.gov.hu pénteken, hozzátéve, hogy Magyarországon a 2,5 millió 60 évnél idősebb ember 84 százalékát már beoltották a koronavírus ellen, sokan már a harmadik vakcinát is megkapták.

A kormányzati oldalon kiemelték: a delta vírusmutáns gyorsan terjed és nem zárható ki a negyedik hullám sem. Ezért arra kérik a még beoltatlan időseket és családtagjaikat, hogy fontolják meg újra az oltást és jelentkezzenek a háziorvosnál vagy regisztráljanak az interneten.

Mint írták: az oltásra a legegyszerűbb az interneten jelentkezni, a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon. Majd pár nappal a regisztráció érvényesítését követően automatikusan lehet időpontot foglalni a legkényelmesebben elérhető kórházi oltópontra: a www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas linken.

Emellett az idősek a háziorvostól is kérhetik az oltás beadását. Ez esetben a háziorvossal kell egyeztetni az oltás időpontját, helyszínét, a háziorvos dönt az olthatóságról és a vakcináról is. A mozgásképtelen, nehezen mozgó idősekhez a háziorvosok házhoz mennek. Ekkor a háziorvos helyben, papír alapon végzi el a regisztrációt, nincs szükség előzetes internetes regisztrációra - fejtették ki.



Mivel az egészségügyi dolgozók után az idősotthonok voltak a másodikak az oltási sorrendben, így az ott élő gondozottak átoltottsága magas. Akik idősotthonban élnek és még nincsenek beoltva, bármikor jelezhetik oltási szándékukat az intézmény vezetésének, és ugyanez a teendő, ha valaki a harmadik oltását szeretné megkapni - tették hozzá.

Kitértek arra is, hogy a háziorvosok munkáját több napja több praxisban csaknem száz orvostanhallgató segíti. Őket a kormányhivatalok rendelik ki a háziorvosok mellé előzetes igényfelmérés alapján. A hallgatók olyan háziorvosi praxisokban végeznek oltási, illetve tájékoztatási tevékenységet, amelyek területén a legmagasabb a már regisztrált, de be nem oltott 60 év feletti lakosok száma.

Emellett a Semmelweis Egyetem felhívást intézett a szakorvosképzést most kezdő rezidensei felé, akik a szabályozás szerint önkéntes orvosként vehetnek részt a feladatban - írták a kormányzati oldalon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben