Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Szeptember 18. 09:43, kedd | Külföld

Az ózonréteget károsító HCFC-22 gáz lehet a csempészek új kedvence

Az ózonréteget károsító HCFC-22 gáz lehet a csempészek új kedvence

Az évszázados múltra visszatekintő amerikai cég vezetője idegesen mocorgott a bírók előtt, ahogy megpróbálta elmagyarázni, miként fordulhatott elő, hogy megbízhatónak tartott alelnöke félmillió dollár értékben vásárolt csempészett árut, amelynek java Kínából érkezett.

Ám a St. Louis-i Marcone cég nem hamisított kézitáskákat vagy gyógyszereket szerzett be. Az üzlet tárgya egy láthatatlan gáz volt, amely lehetővé teszi, hogy a légkondicionáló berendezések lehűtsék a levegőt - írta a The New York Times.
A HCFC-22 néven ismert gáz alkalmazását egy nemzetközi egyezmény értelmében fokozatosan fel kell számolni, mert károsítja a Föld ózonrétegét és elősegíti a globális fölmelegedést. Az Egyesült Államokban szigorúan korlátozzák, hogy mennyit lehet behozni belőle, ám Kínában még ma is nagy mennyiségben gyártják és olcsón forgalmazzák. Ez jövedelmező áruvá teszi a nemzetközi csempészek szemében.
Így 2009-ben Carlos Garcia, a Marcone alelnöke azzal pezsdíthette fel cége bővülő légkondicionáló üzletágát, hogy csempészett külföldi gázt forgalmazott mindent verő akciós áron a Freaky Freon Fridays néven meghirdetett pénteki kampánynapokon.
Noha az Egyesült Államokban 2010 óta tilos HCFC-22-es gázzal működő új légkondicionálókat árusítani, ebből az anyagból még nagy mennyiségre van szükség a régebbi berendezésekhez. A HCFC-22 behozatala megfelelő engedélyek nélkül, ahogy ezt a Marcone tette, ellentétes mind az amerikai törvényekkel, mind a nemzetközi szerződésekkel.
Garcia ennek ellenére "cége hősének számított", hála annak a busás profitnak, amelyre a Freaky Freon Fridays kampánya révén tett szert a Marcone - mondta áprilisban Tom Watts-Fitzgerald ügyész a bírósági tárgyalóteremben. Június 26-án Garciát 13 hónapos börtönbüntetésre ítélték.

Európában is lefoglaltak a tiltott gázt tartalmazó szállítmányokat
A HCFC-22 használatának felszámolását célzó eddigi erőfeszítések tucatnyi okból is kudarcot vallottak. A fő probléma az, hogy noha a nemzetközi szerződések tiltják a vitatott hűtőanyag alkalmazását, a gazdasági ösztönzők éppenséggel fokozottabb felhasználását segítik elő - akkor is, ha ez törvénysértés.
A Marcone-eset eddig a legnagyobb ismert gázcsempészeti ügy, a nyomozók azonban meg vannak győződve arról, hogy kétes HCFC-22-t más cégek is használnak mind az Egyesült Államokban, mind azon kívül. Európai vámtisztviselők Finnországban, Szlovéniában és Lengyelországban is lefoglaltak ilyen tiltott gázt tartalmazó szállítmányokat, és az illetékesek szerint ez csak a jéghegy csúcsa.
A világ légkondicionáló-iparának ugyanazt jelenti ez a színtelen gáz, mint az autóiparnak a benzin. Ám miközben a kőolaj ritkábbá és drágábbá válik, a HCFC-22-ből mind több áll rendelkezésre és olcsó marad a világpiacon. "Vitathatatlan, hogy ez a körülmény fékezi e gáz alkalmazásának fokozatos leépítését" - jelentette ki a NYT-nak Radzsendra Sende, az ENSZ ózon-titkárságának korábbi vezetője.
A törvényesen beszerezhető gáz ára viszont az Egyesült Államokban és Európa-szerte is nő, mivel az ipari országok a globális ózonszerződésként ismert montreali egyezmény előírásainak megfelelően különböző eszközökkel korlátozzák a környezetre nézve ártalmas anyag használatát. Az amerikai környezetvédő ügynökség megköveteli, hogy az iparág cégei szerezzenek engedélyt a HCFC-22 gáz bizonyos mennyiségének gyártására, eladására vagy vásárlására, és a keretszámok évről évre csökkennek.

55 dollárról 140-re nőtt az ár

Az utánpótlás szűkülése jelentősen növelte az árakat. A Marcone és a többi hasonló cég valaha 55 dollárt fizetett egy palack HCFC-22-es gázért, 2009-re az összeg 140 dollárra nőtt. Az amerikai kormány ezzel arra próbálta rábírni a gyártókat és a fogyasztókat, hogy szabaduljanak meg az elavult régi gépektől és fektessenek be nagyobb összeget a környezetbarát technológiába.
A valóságban ennek az ellenkezője történik, különösen a mai válságos időkben, amikor az emberek ragaszkodnak a meglévő régi berendezésekhez és olcsó pótmegoldásokat keresnek. Mivel új légkondicionálóban nem szabad HCFC-22-t alkalmazni a hűtésre, sok gyártó olyan berendezéseket ad el, amelyeket utólag lehet összeszerelni a régi léghűtőkkel és feltölteni a vitatott gázzal - ezek ugyanolyan jól működnek, mint a vadonatújak.
A Du Pont vegyipari óriás becslése szerint a szakosodott javító vállalatok HCFC-22-igénye évente 12 500 tonnával fog nőni az elkövetkező három évben, és jövőre eléri az 50 ezer tonnát. A hiányzó mennyiség nagy részét a szakértők szerint a csempészet pótolja. Mivel a határokon átcsempészett gáz olcsóbb, a Marcone már 130 dollárért is árulja palackját. Ezt a csempészetet több okból is nehéz megfékezni: a palackokat könnyű átcímkézni, az ellenőrzéshez költséges felszerelés kell, és a vámőrségnek fontosabb feladatai is vannak, például a kábítószer- ésfegyvercsempészet elleni harc.

Kína állítja elő a HCFC-22 több mint felét

Az 1990-es években a világ sikeresen fékezte meg a CFC-12 nevű, még ártalmasabb (freon) hűtőgáz csempészetét, ám az azóta eltelt két évtizedben a légkondicionálók gyártásának központjává Ázsia vált, és ma a folyamatot nehezebb ellenőrizni. Ma Kína állítja elő a háztartási hűtőberendezések 70 százalékát és a világon felhasznált HCFC-22 több mint felét. A csempészek is könnyebben el tudják rejteni árujukat a globalizált világ megnőtt legális forgalmában.
Az egyik lehetőséget erre az nyújtotta, hogy a Du Pont amerikai földön, Louisville-ben is gyártja a gázt, és legálisan szállíthatja a hazai piacra. Mivel Mexikó még nem korlátozza a gáz forgalmát, annak ára ott olcsóbb. A csempészek ott szerzik be és a drágább amerikai árakon adják el az Egyesült Államokban. A vámőrök Miamiban leleplezték a trükköt. Garciát azonban nem is ez, hanem az buktatta le, hogy egyik partnere nem volt elég elővigyázatos. Amikor telefonon megkérdezte tőle, hogy a Honeywell vagy a Du Pont a gyártó, az óvatlan válasz így hangzott: "Egy kínai cég".
A szövetségi nyomozók azonban lehallgatták a beszélgetést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése