Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Április 03. 10:40, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Balog Ádám reagált a WSJ-ben a múlt heti Kopits-cikkre

Balog Ádám reagált a WSJ-ben a múlt heti Kopits-cikkre

A magyar központi bankot átlátható módon irányítják - reagált Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke Kopits György múlt heti véleménycikkére, az alelnök írását a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai üzleti-politikai napilap európai kiadásának szerdai száma a szerkesztőséghez intézett levelek rovatában közölte.

A WSJ múlt csütörtöki számában Kopits, a Költségvetési Tanács volt elnöke bírálta a magyar alaptörvény módosítását és a gazdaságpolitikát. Matolcsy György MNB-elnöki kinevezését annak a lankadatlan küzdelemnek a betetőzéseként értékelte, amelyet szerinte Orbán Viktor folytat a fékek és ellensúlyok kiiktatása érdekében. Kopits szerint a jegybank - valamint a Köztársasági Elnöki Hivatal, az Állami Számvevőszék, a Költségvetési Tanács és a Gazdasági Versenyhivatal - élén olyan fideszhű emberek vannak, akik alig, vagy egyáltalán nem rendelkeznek releváns szakmai ismeretekkel.
Az MNB-alelnök a WSJ szerkesztőségéhez intézett levelében leszögezi: Kopits állításaival ellentétben a Magyar Nemzeti Bank működése törvényes és átlátható, Matolcsy György elnöklete alatt a lényegében egyszemélyes irányítást szélesebb alapokon nyugvó rendszerrel váltották fel. Ezen átalakulás során a központi bank állományában négy százalékosnál kisebb arányú volt a személycsere, "ami azt jelenti, hogy lényegében ugyanazok dolgoznak a magyar központi banknál, mint korábban" - hangsúlyozta Balog Ádám.
Az alelnök szerint az MNB tekintélyére és szakmaiságára nézve nem a vezetés átalakítása jelent veszélyt, hanem sokkal inkább "az olyan bírálat - mint például Kopits úré -, amelyet nem támasztanak alá a tények". http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323296504578398252587134498.html?KEYWORDS=george+kopits

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal