Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2016. Július 19. 07:41, kedd | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Brexit: sokk vár a brit gazdaságra

Brexit: sokk vár a brit gazdaságra

Londoni pénzügyi elemzők várakozása szerint komoly Brexit-sokk éri elsősorban jövőre a brit gazdaságot, és emiatt hosszabb távon a munkanélküliség is várhatóan jelentősen emelkedik.

Az EY - korábbi teljes nevén Ernst & Young - könyvvizsgáló és pénzügyi tanácsadó cég ITEM Club nevű londoni gazdasági kutatóintézetének hétfőn ismertetett átfogó nyári prognózisa szerint a brit EU-tagságról rendezett júniusi népszavazás, amelyen a választók többsége a kilépésre szavazott, súlyos bizalmi eróziós hatást gyakorol majd a fogyasztási kiadásokra, és ezt csak részben ellensúlyozza a font gyengülésének külső versenyképesség-javító hatása.

A ház ennek alapján az idénre általa várt 1,9 százalékos növekedés után 2017-ben alig 0,4 százalékos, és 2018-ban is csak 1,4 százalékos GDP-bővülést vár a brit gazdaságban. Előző, áprilisban összeállított előrejelzésében az ITEM Club még 2,6 százalékos növekedést valószínűsített jövőre.

Felülvizsgált hétfői előrejelzésében a cég azt jósolja, hogy a munkanélküliség 2019-re 7,1 százalékig emelkedik a jelenlegi 5 százalékról.

Az ITEM Club közgazdászai szerint a piacok ugyan stabilizálódtak az első sokk után, de a fontárfolyamra nehezedő nyomás várhatóan tartós marad. Ennek alapján a ház azzal számol, hogy a font az idei utolsó negyedévben átlagosan 15 százalékkal lesz gyengébb, mint a tavalyi azonos időszakban.

Az 1992-ben szerzett tapasztalatok alapján - amikor a font a spekulációs nyomás hatására kiesett az akkori európai átváltási mechanizmusból (ERM) - a reálgazdaság gyengesége várhatóan kordában tartja a font árfolyamveszteségéből eredő inflációs nyomást, és ebben a környezetben a Bank of England - a brit jegybank - valószínűleg zéróra csökkenti alapkamatát az év végéig - áll az ITEM Club hétfői előrejelzésében.

Ugyanezt más nagy londoni házak is jósolják, sőt a citybeli elemzői közösségben csaknem konszenzusos volt az a várakozás, hogy a Bank of England monetáris tanácsa már múlt csütörtöki - a népszavazás óta első - kamatdöntő ülésén hozzákezd a monetáris enyhítéshez.

A jegybank monetáris testülete azonban egyelőre a több mint hét éve érvényes 0,50 százalékos történelmi mélyponton hagyta alapkamatát, de egyenes utalást tett arra, hogy augusztusban lehetséges a monetáris politika további enyhítése. A brit jegybank nem módosította a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés eddig kihelyezett 375 milliárd fontos (140 ezer milliárd forintos) keretösszegét sem.

A Bank of England 2009 márciusa óta tartja érvényben a 0,50 százalékos alapkamatot. Ez mélységi rekord, a BoE alapítása - 1694 - és a 0,50 százalékos alapkamaton véget ért legutóbbi enyhítési ciklus közötti több mint három évszázadban ugyanis soha nem csökkent 2 százalék alá az irányadó brit jegybanki kamat.

Mark Carney, a Bank of England kormányzója nem sokkal a népszavazás után kijelentette, hogy még a nyáron monetáris enyhítésre lehet szükség a reálgazdaságban mutatkozó "poszttraumatikus stressz-tünetegyüttes" miatt.

A Bank of England monetáris tanácsa azonban a múlt csütörtöki döntéshez fűzött elemzésében úgy fogalmazott, hogy egyelőre a népszavazási eredmény által a keresletre, a kínálatra és a fontárfolyamra gyakorolt hatás előzetes értékelését végezte el, és a tanács legtöbb tagja a monetáris politika augusztusi enyhítésével számol.

Címkék: brexit, brit, gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése