Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2019. Február 25. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Brit sajtó: kormánytagok próbálják rávenni Mayt a Brexit halasztására a megállapodás nélküli kilépés helyett

Brit sajtó: kormánytagok próbálják rávenni Mayt a Brexit halasztására a megállapodás nélküli kilépés helyett

Vasárnapi brit sajtóértesülések szerint a brit kormány magas rangú tagjai igyekeznek rávenni Theresa May miniszterelnököt a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnésének kizárására, akár a kilépés halasztása árán is.

A The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi lap kormányzati forrásai szerint Philip Hammond pénzügyminiszter és David Lidington, a kabinetirodát vezető miniszter - aki e minőségében Theresa May helyettesének számít - kitartóan lobbizik annak elérése végett, hogy May nyilvánosan vállaljon kötelezettséget a megállapodás nélküli Brexit elkerülésére.

A lap forrásai szerint Hammond és Lidington "a színfalak mögött intenzíven dolgozik" azért, hogy May kötelezze el magát akár a Brexit elhalasztása mellett is, ha ez válik szükségessé a rendezetlen kilépés elkerüléséhez.

A The Sunday Telegraph által idézett egyik kormányzati illetékes szerint a Brexit jelenleg március 29-ében megszabott határidejének "önkéntes kitolása" valójában "az egyetlen opció" May számára, mivel ez még mindig jobb megoldás, mint az, ha a parlament kényszeríti erre a kormányt.

A londoni alsóházban várhatóan szerdán lesz a következő Brexit-szavazás, bár ennek tárgya egyelőre bizonytalan.

Elvileg van lehetőség arra, hogy az EU-val novemberben elért, de az alsóház által januárban óriási többséggel leszavazott kilépési szerződés kerüljön ismét a képviselők elé érdemi szavazásra, ha a brit kormány által kívánt módosítások ügyében sikerül addig előrelépést elérni az unióval folyó tárgyalásokon.

Ha nem, akkor viszont az alsóház napirendjére veheti azt a módosító indítványt, amely kötelezné a kormányt a Brexit elhalasztásának kezdeményezésére, abban az esetben, ha március közepéig sem sikerül megegyezni az EU-val a Brexit feltételrendszerét tartalmazó 585 oldalas megállapodás módosításáról.

Az alsóház elsősorban az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó készenléti mechanizmus (backstop) miatt vetette el a Brexit-megállapodást. A kormányzó Konzervatív Párt frakciójának keményvonalas Brexit-tábora ugyanis attól tart, hogy a backstop-záradék - ha alkalmazása szükségesé válik - az Egyesült Királyságot végleg vámuniós viszonyrendszerben tartaná az EU-val.

Theresa May a megállapodás parlamenti elutasítása után újabb tárgyalásokat kezdeményezett az EU-val a kilépési egyezmény módosításáról, az uniós vezetők azonban határozottan elzárkóznak a novemberben lezárt szerződés újranyitásától.

May rendre elutasítja a kilépés halasztásának lehetőségét, a kormányon belül azonban egyre nagyobb nyomás nehezedik rá annak érdekében, hogy inkább a halasztást vállalja, semmint a megállapodás nélküli Brexit potenciális következményeit.

David Gauke igazságügyi miniszter, Greg Clark, az üzleti ügyek minisztere és Amber Rudd munka- és nyugdíjügyi miniszter a Daily Mail című konzervatív tömeglap szombati kiadásában megjelent közös levelében azt írta, hogy ha a következő néhány napban nem sikerül áttörést elérni a Brexit-megállapodás ügyében, akkor csak két lehetőség marad: Nagy-Britannia vagy megállapodás nélkül kizuhan az Európai Unióból a Brexit március 29-i határnapján, vagy megpróbál megegyezéses módon egy későbbi időpontban kilépni az EU-ból.

A három kabinettag szerint a parlament meg fogja akadályozni, hogy Nagy-Britannia megállapodás nélkül lépjen ki a jövő hónap végén az unióból.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése