Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Szeptember 30. 20:54, hétfő | Helyi
Forrás: Ság hegy TDM

Dobogós helyen a Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont

Dobogós helyen a Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont

Idén negyedik alkalommal adták át „Az év ökoturisztikai létesítménye” kitüntető címet, melynek díjátadó ünnepségére ebben az évben is szeptember 27-én, a Turizmus Világnapján került sor.

A pályázat kiírása és lebonyolítása a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezet- és Természetvédelmi Helyettes Államtitkársága, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztálya és a Magyar Turizmus Zrt. együttműködésében valósult meg. A díjakat e három szervezet képviselői, Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár, Dr. Horváth Viktória turizmusért felelős helyettes államtitkár és Denéné Tóth Marianna vezérigazgató adták át.

A cím elnyerésére ökoturisztikai létesítmények üzemeltetői (nemzeti park igazgatóságok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások stb.) pályázhattak ökoturisztikai látogatóközpont és tanösvény kategóriákban. A pályázatra az ország különböző tájairól összesen 16 db pályamunka érkezett, amelyeket a pályázat lebonyolításban közreműködő szervezetek egy-egy delegáltjából álló szakmai munkacsoport bírált el. Az előzetes értékelés során a bírálóbizottság vizsgálta, hogy a létesítmények mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek, vagyis pontozták többek között a természeti-kulturális erőforrások fenntartható használatát, a résztvevők számára nyújtott autentikus élményeket, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismertetését, illetve a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét is. A második fordulóba jutott pályázatokat helyszínbejárás során értékelték, a látogató- és családbarát jellegük figyelembevétele alapján.

Látogatóközpont kategóriában III. helyezett lett a celldömölki Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont.

A Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont 2013 áprilisában nyitotta meg kapuit. A működtető szervezet tevékenysége elsősorban a három elemből álló Kemenes Vulkánpark (Látogatóközpont, Sághegyi Múzeum, Vulkanológiai tanösvény) népszerűsítésére, ismertségének növelésére, ökoturizmusban betöltött szerepének bővítésére terjed ki. Az ötszintes látogatóközpont egy egykori bazaltvulkán lábánál, a helyi természeti adottságok és a mai technika által mutatja be a világűr, a Föld és Magyarország, illetve a Kárpát-medence vulkanizmusát a legmodernebb, interaktív eszközök alkalmazásán keresztül.

Kép forrása: facebook

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:46, csütörtök | Sport

Férfi kézilabda BL - Dániai vereségével kiesett a Veszprém

A Telekom Veszprém nem jutott tovább a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből, mivel 33-28-ra kikapott a dán Aalborg HB otthonában a szerdai visszavágón.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.