Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2013. Február 14. 19:16, csütörtök | Helyi
Forrás: SziSzi

Dolce Vita, avagy beszélgetés a Grillázsok királynőjével

Dolce Vita, avagy beszélgetés a Grillázsok királynőjével

Busznyák Renit gyerekkorunk óta ismerem, viszont arról csak nemrég szereztem tudomást, hogy egy igazi királynőt tisztelhetek személyében. A Grillázskészítő királynővel beszélgettem szenvedélyéről, a grillázsról.

Hogy mit jelent a francia eredetű grillázs szó? Pörkölt dió, mogyoró, mandula, vagy más olajos magés olvasztott cukor keveréke, amit hengerléssel lapokká nyújtanak, majd sémák segítségével különbözõ figurákká "varázsolnak". Ez a különleges finomság a XVII. századból való, s napjainkban újra reneszánszát éli.

A grillázzsal való bánás igazi szobrászat, valódi cukrászati remekmûvek készülnek cukorból és olajos magokból. Magyarországon nagyon kevesen tudják ezeket a műveket elkészíteni(mindössze 75-en), mert az alapanyagokon kívül rendkívüli ügyességet, fantáziát és türelmet igényel. A különbözõ figurák különleges ékességei az ünnepi asztalnak, legyen az esküvõ, évforduló, karácsony, húsvét vagy bármilyen alkalom.

S míg a többi tortaféle romlandó, ez nem igényel hûtést, és nagyon sokáig eltartható. Sőt, a néphit szerint az esküvõi grillázstorta "jósol" az ifjú párnak, akik a násznép elõtt összetörik azt, s ahány darabra hullik szét, annyi évet töltenek majd együtt a házasságban, végül szétosztják a vendégek között, hogy a barátság tovább éljen.

A mutatósság és a finom íz mellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy a többi édességgel szemben a grillázs egészségesebb, hisz nagyon régen, mint "orvosság" kezdte pályafutását a X. században.

- Mikor és hogyan kezdtél el foglalkozni az édességkészítéssel?

2008. februárjában kezdtem el kitanulni a grillázsozást Zsámbékon. Nagyon szerettem az ilyen jellegű kézművességet, már grillázzsal is próbálkoztam anyukámmal többször is, de az igazi technika nem volt a kezünkben. Bár büszkén mondhatom el, hogy 2006-ba a lakodalmunkra mi ketten csináltunk anyuval több kis gombaerdőt grillázsból.

- Milyen formájú grillázsokat készítesz?

Szinte bármit megpróbálok elkészíteni, a zsámbéki hölgytől tanult karika formákkal próbálok ékesíteni egy-egy tortát. Készítettünk egy honlapot, ahol fotókkal "dokumentálva" látszik az a formagazdagság, amit meg tudok valósítani(www.grillazscell.uw.hu). Természetesenaz alkalom is meghatározza a formát, legyen az esküvõ, évforduló, karácsony, húsvét vagy bármilyen alkalom.

- Miért éppen a grillázs? Miért nem varrás, hímzés vagy egyéb kézműves elfoglaltság?

A grillázsalkotás öröme, ami lesz belőle , a cukor és a magvak keveréke, nagyon érdekes és izgalmas. Emelett régen szoktam keresztszemezni, így az sem álltávol tőlem. Dea grillásozás végeredménye, és az,hogy másoknak is örömet okozok vele, nagyon jó érzés.Ez is arra ösztönöz, hogy tovább csináljam,újabb és újabb formákat találjak ki.

- Nemrégiben Grillázskészítő királynővé választottak. Hogyan zajlik ez a verseny, és hogyan készültél rá?

Aversenyre az oktatóm hívta fel a figyelmemet,kb. 1 hónappal előtte kellett a jelentkezéseket leadni. Sokáig tépelődtem, de végül elmentem, és mint utólag bebizonyosodott, ezt nagyon jól tettem! Igazi megmérettetés volt,már a kezdet is kihívás volt:meg kellett tervezni a tortát! Szerencsére ebben is segítségemre volta férjem. A jövőben is szeretnék minél több rendezvényre eljutni, és már most azttervezgetem, hogy milyen formákkal induljak ezeken a megmérettetéseken. Olyat keresek, amiegyszerű és szép. Ez nem könnyű feladat, hiszen nagyon sok széptorta voltaz említett versenyen is.

- Gratulálok, további sok sikert, és remek ötleteket kívnok!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 14:08, szerda | Belföld

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint -

2024. Május 15. 09:45, szerda | PR

K&H: a karbonlábnyom csökkentése üzletileg is megéri

a legfrissebb CDP-jelentés szerint csak minden ötödik európai cég aktív a zöld átállás terén