Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2012. November 07. 08:14, szerda | Helyi
Forrás: Vas Népe online

Egy kis friss aszfalt

Egy kis friss aszfalt

Az önkormányzat szeptemberben döntött arról, hogy részt vesz a Dr. Szomraky Zoltán utca felújításában; a munkákra 2,5 millió forintot különített el a költségvetés működési tartalékából.

Az útszakasz felújítása (aszfaltozás, szegélyezés) összesen 10,5 millió forintba került, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. költsége ebből 8 millió, a fennmaradó 2, 5 milliót vállalta az önkormányzat. (A 2,5 millióból 2 milliót költöttek fölújításra, 500 ezerért aszfaltmarógépet kellett bérelni.) Az előzményekről: az önkormányzatnak kész terve volt a Pápai út – Pityervár – temető – vasúti átjáró – városközpont szakasz rendbe tételére.

Sőt: a képviselő-testület arra számított, hogy a nevezett útszakasz állami fenntartásba kerül; lévén, hogy jelentős átmenő forgalmat bonyolít. Ez az elképzelés nem valósult meg, viszont a vasúti hídnál a nyáron fennakadásokat okozó baleset történt, a forgalomterhelés még erősebbé, az útszakasz fölújítása még sürgetőbbé vált. Végül a Fehér László polgármester és Horváth László, a Magyar Közút Nonprofit Kft. Vas megyei igazgatója között lezajlott egyeztetések eredményre vezettek: az út egy része frissen kijavítva, újra aszfaltozva fogadja a járműveket.

A következő feladat a városházától a temetőig, illetve a temetőtől a Pityervárig tartó szakasz felújítása lesz. Mindezzel együtt a városnak nagy szüksége volna elkerülő útra. Az igény nem most vetődik föl először: a celldömölki elkerülőút nyomvonalvezetési változatai-tervezetei már 2004-ben elkészültek, a képviselő-testület által a legalkalmasabbnak tartott variáció pedig 2007-ben helyet kapott a város rendezési tervében. Az új elkerülőút-koncepció kötődik a szintén régóta tervezett Sárvár – Celldömölk – Pápa – Kisbér közötti 8404. számú összekötő út felújításához, szélesítéséhez, „két számjegyű úttá való fejlesztéséhez”.

A költségeket tovább növeli, hogy a vasút felett kell az új utat elvezetni. A celldömölki elkerülőút megvalósítása a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ rövid távú elképzelései között nem szerepel, forráshiány miatt 2020–2025 előtt valószínűleg nem is kezdődhet meg az útépítés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 15:45, hétfő | Belföld

Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán

A gyorsaságot és a bevethetőséget demonstrálja a Pápa Bázisrepülőtéren tartott Swift Response 2024 többnemzeti hadgyakorlat

2024. Május 13. 15:43, hétfő | Belföld

Pénzbüntetésre ítélték Czeglédy Csabát az ördög ügyvédje-perben

Hatszázezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta Czeglédy Csaba ügyvédet, szombathelyi önkormányzati képviselőt az úgynevezett ördög ügyvédje-perben.

2024. Május 13. 15:41, hétfő | Életmód

Bizonyos elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni hamarosan

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.

2024. Május 13. 15:40, hétfő | Belföld

Gyopáros Alpár: pályázni lehet falusi utcák, járdák, hidak, kerékpárutak felújítására

Önkormányzati tulajdonban lévő utcák, járdák, hidak és kerékpárutak felújítására pályázhatnak az ötezer lakosúnál kisebb települések a Magyar falu programban