Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Június 30. 06:00, kedd | Belföld
Forrás: mti

Elítélték a Szigeten drogot áruló holland fiatalokat

Elítélték a Szigeten drogot áruló holland fiatalokat

Öt év fegyházbüntetésre ítélte a Sziget Fesztiválon drogot áruló két fiatalt elsőfokon, nem jogerősen a Fővárosi Törvényszék hétfőn - közölte a bíróság az MTI-vel.

A két 23 éves holland férfit jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelemmel vádolták meg.

A hétfői előkészítő ülésen a vádlottak beismerték bűnösségüket és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. A törvényszék elfogadta a nyilatkozatokat és nem folytatott le bizonyítási eljárást.

Az elsőfokú ítélet szerint az egyik vádlott 2019-ben Hollandiában nagykereskedelmi mennyiségű marihuánát és MDMA-tartalmú tablettát (ecstasyt) szerzett be, majd rávette társát, hogy segítsen a drogot Magyarországra hozni és az augusztusi Sziget Fesztiválon értékesíteni.

Miután a rendezvény biztonsági szolgálata felfigyelt a drogárusok tevékenységére, a rendőrség kiérkezéséig feltartóztatta őket. A fiatalok ruházatából, sátrából, az általuk bérelt széfből és a gépkocsijukból jelentős mennyiségű kábítószert, az értékesítéshez használt eszközöket, árlistákat, valamint készpénzt foglaltak le - írták.

A bíróság szerint enyhítő körülmény a vádlottak büntetlen előélete, a bűnösség beismerése és a megbánásuk, súlyosító körülmény viszont, hogy a jelentős mennyiséget többszörösen meghaladó kábítószerrel kereskedtek.

A törvényszék szerint a vádlottak esetében a büntetéssel elérni kívánt célok a törvényi minimumban meghatározott szabadságvesztéssel is elérhetők. Ezért öt év fegyházra ítélte és négy évre kiutasította Magyarország területéről őket. Az ítélet nem jogerős.

A bíróság megszüntette a vádlottak letartóztatását és elrendelte bűnügyi felügyeletüket: a kijelölt ingatlant csak külön engedéllyel hagyhatják el, a magatartási szabályok betartását pedig a mozgásukat nyomon követő technikai eszközzel kell ellenőrizni - közölte a Fővárosi Törvényszék.

Ibolya Tibor fővárosi főügyész az MTI-vel azt közölte, hogy az elsőfokú ítélet ellen az ügyész a büntetések lényeges súlyosítása érdekében fellebbezett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.