Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Július 22. 14:21, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Fellélegezhetnek a tojástermelők - nő a bevételük

Fellélegezhetnek a tojástermelők - nő a bevételük

A termelők megkönnyebbülésére jelentősen emelkedhetnek a tojásárak. A tojástermelők bizakodnak, mert megszűnik a nagymértékű importtojás beáramlása, s így emelkedni fognak a termelői árak.

Az egyik Pécs környéki baromfitelepen napi hatezer tojást termelnek, de néhány évvel ezelőtt még négyszer ennyit állítottak elő. A termelési ár megegyezik az eladási árral, a termelők általában nullára tudják kihozni az előállítási költséget. A következő hónapok azonban új lendületet adhatnak az ágazatnak.

Hamarosan jelentősen emelkedhetnek az árak, és ezúttal elsősorban nem a fogyasztók pénztárcáját érinti mindez: a termelő kap majd többet a tojásért – mondta a Kossuth Rádiónak a tojáskereskedelemmel foglalkozó pécsi Szabó Norbert.

Az árak emelkedését több minden okozta: egyrészt az euró és a svájci frank magas árfolyama szűkíti a magyarországi import lehetőségét, másrészt a lengyelországi termelők több millió darab baromfit vágtak le, ami szintén az árak emelkedését eredményezte. Az állományok csökkentésében szerepet játszik az az EU-s rendelet, amely 2012-től nagyobb ketrecek alkalmazását írja elő.

A tojás előállítási ára jelenleg 20 forint 50 fillér, de sokan még ennél is kevesebbért voltak kénytelenek eladni az árujukat, így csak a legerősebb vállalkozások tudtak kitartani. Az információt Végh László, a Tojásszövetség elnöke is megerősítette, hangsúlyozva, csak lassú áremelés lehet hatásos, a drasztikus növekedés a termelőknek sem érdeke, a változás azonban elkerülhetetlen.

Tavaly húsvét óta túltermelés volt az ágazatban, és gyakorlatilag mostanra koptak ki azok az állományok, amelyek miatt termelői ár alatt kellett értékesíteni a tojást. Az biztos, hogy az import pozíciói romlottak, és kevesebb tojás lesz a piacon – mondta Végh László.

Az ideális átvételi ár 25-26 forint körül lenne, az áruházaknak, illetve a kereskedőknek szűkebbre kellene szabni az árrést – vélik a termelők. Szakértők szerint a hazai gazdálkodók a heteken belül kezdődő árváltozások nélkül nem is élnék túl a 2012-es ketrec-előírások szigorodását.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tojás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.