Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Május 10. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Félrenyelés: program indul a gyermekbalesetek megelőzésére

Félrenyelés: program indul a gyermekbalesetek megelőzésére

A gyermekeket érintő egyik leggyakoribb baleset a félrenyelés, a légúti idegentest okozta fulladás. Ennek súlyossági foka széles skálán mozog. Szerencsére többségében következmények nélkül, köhögés kíséretében távozik az idegentest a légutakból, azonban sajnos néhány esetben tragikusan, a kisgyermek halálával végződhet mindez.

Legtöbbször játék, szaladgálás közben akkor történik meg a baj, ha a gyermek közben eszik, rágógumizik, vagy cukorkát szopogat. Ezért gyermekeknek játszás, szaladgálás közben soha ne adjunk ennivalót - hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ. Mindemellett az apró magvakat, pl. mogyorót, kiflivéget, más rágcsálni valókat a kisgyermekek beszippanthatják, akárcsak az apróbb játékokat, alkatrészeket. Utóbbiakra a gyártók rá is írják, hogy három éves kor alatt nem javasoltak fulladásveszély miatt. Ugyanez a körültekintés szükséges a darabos ételek esetén is!

A későbbiekben is csak nyugodt körülmények között, ülve, felnőtt felügyelete mellett nassoljanak, étkezzenek a kisgyermekek.

Az ilyen balesetek, tragédiák többsége elkerülhető lenne a helyes előrelátással, neveléssel, családi példamutatással.

A megelőzés mellett az is nagyon fontos, hogy ha mégis megtörténik a baj, akkor a szülő, a helyszínen tartózkodó felnőtt megfelelő elsősegélynyújtásban részesítse a gyermeket.

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet a Nemzeti Gyermek és Ifjúságbiztonsági Akcióterv keretében ez évben „Gyermeknaptól – Gyermeknapig” egy éves Otthonbiztonsági baleset-megelőzési programot kezdeményez. A program célja a figyelemfelhívás, a gyermekbiztonság előtérbe kerülése, ezáltal a gyermekbalesetek megelőzése.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.