Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Február 06. 13:16, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu

Így tiltja meg a rendszer, hogy cigire, alkoholra menjen a segély

Így tiltja meg a rendszer, hogy cigire, alkoholra menjen a segély

Alig öt nap alatt 180 ezer forint értékben éltek az I. kerületben elsőként bevezetett szociális kártya nyújtotta kedvezményes vásárlási lehetőséggel.

Látszólag kis esemény helyszíne volt a magyar üzletlánc Krisztina téri (I. kerület) boltja, de több száz helyi családnak nyújt kapaszkodót ebben a nehéz időszakban az önkormányzat által kezdeményezett és már meg is valósított szociáliskártya-rendszer.

– Azon gondolkodtunk, hogyan juttathatnánk el a legcélzottabban a legmegfelelőbb segítséget a kerületi lakosoknak, így jutottunk el a kártya gondolatáig – mondja Nagy Gábor Tamás várkerületi polgármester. A Magyarországon úttörő kezdeményezéssel az volt a cél, hogy a népjóléti keretből az egyes háztartásokba eljutó pénzből ne alkoholt vagy cigarettát vásároljanak, hanem az úgynevezett alapélelmiszerekhez juthassanak hozzá.

A jogosultságot törvény rendezi – 2012-ben 62 700 forintos havi jövedelem lehet legfeljebb –, és akinek jár, az a szociális kártyára havonta 7500 forintos feltöltést kap a budavári önkormányzattól, amely pontosan azért, hogy mindenkinek jusson, akinek jár, nem zárta fölülről a több tíz milliós támogatási keretet.

A polgármester szerint ez kimondottan fizikai segítség, és nem csak azért, mert a legszükségesebbekből kell havonta 7500 forinttal kevesebbet költeni; a CBA-val kötött megállapodás azt jelenti, hogy valamennyi kerületi lakos a lakhelyéhez igen közel tudja használni a kártyát – az üzletláncnak hét egysége van a kerületben a Gellért-hegytől a Déli pályaudvarig.

– Eddig utalványok jártak, most már 21. századi módszerekkel élünk, és ez országos mintává is válhat – jelezte a polgármester.

A CBA képviseletében Fodor Attila kommunikációs vezető számolt be arról, hogy a kártyahasználat múlt szerdai első lehetősége óta 180 ezer forintnyi „szociális vásárlás” történt a kerületi boltokban, és ez száz tranzakció között oszlik meg, értékelése szerint látható tehát, hogy népszerű lesz. A hálózat egyébként plusz ötszázalékos kedvezményt is beépít az egyes termékek árába a szociális kártyával való vásárlás esetén.

Az egy évre igényelhető és a népjóléti iroda által kiállított kártya mögötti informatikai rendszer alapvető élelmiszernek tekinti a tejet, a tejtermékeket, a kenyeret, a cukrot, a lisztet, a rizst, az olajat, a krumplit, az almát, a húst és a felvágottat, de ezek között a fajták szerint nem tesz különbséget – amúgy is a vásárlók érdeke, hogy minél többet vehessenek a havi 7500 forintos keretből. A rövid tájékoztató után három rászoruló sikeres próbavásárlást bonyolított le a krisztinavárosi üzletben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.