Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Október 20. 11:22, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Gyürk András: ellenséges lépés a bolgár gáztranzitdíj megemelése

Gyürk András: ellenséges lépés a bolgár gáztranzitdíj megemelése

Ellenséges lépés és szembemegy az uniós jogszabályokkal a bolgár gáztranzitdíj megemelése, ezért Magyarország azonnali válaszokat vár Brüsszeltől az ügyben

- jelentette ki Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője az MTI-hez eljutatott közleményében pénteken.

Gyürk András hangsúlyozta: az a lépés, hogy Bulgária egy hete, minden előzetes jelzés nélkül jelentősen megemelte az orosz földgázra vonatkozó tranzitdíjakat, veszélyeztetheti Magyarország ellátásbiztonságát és egyértelműen szembemegy az uniós alapszerződésekben rögzített energiaszolidaritás elvével.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja ezért azonnali választ igénylő kérdésekkel fordult az Európai Bizottsághoz - tájékoztatott.

"A lépés egyértelműen ellenséges lépés Magyarországgal és Szerbiával szemben, ami veszélybe sodorhatja a két ország energiaellátását és destabilizálhatja az energiapiacokat. Valamint azon túl, hogy elfogadhatatlan, szembemegy az uniós jogszabályokkal is" - fogalmazott Gyürk András, majd hozzátette: a képviselőcsoport ezért azonnali választ igénylő kérdésekkel fordult az Európai Bizottsághoz.

Tájékoztatása szerint egyrészt azt várják, hogy milyen konkrét lépéseket tervez az uniós bizottság az európai energiaszolidaritást aláásó bolgár döntéssel szemben. Másrészt megerősítést vár Brüsszeltől, hogy továbbra is a tagállamok kizárólagos jogának tekinti a nemzeti energiamix összeállítását. A bolgár tranzitdíjemelés ezt is korlátozhatja - mutatott rá a magyar EP-képviselő.

Hangsúlyozta: az energiaellátás biztonsága és a lakosság magas energiaáraktól történő megvédésének képessége szuverenitási kérdés.

"Nem hagyjuk válasz nélkül az ellenséges bolgár lépést. Megvédjük Magyarország szuverenitását akár az Európai Bizottsággal együtt, de akár a brüsszeli bürokratákkal szemben is" - tette hozzá Gyürk András.

Fotó: Pixabay

Címkék: energiaválság, gáz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk