Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Május 04. 23:38, szerda | Helyi

Harangozó Miklós - New York

Harangozó Miklós - New York

HELYZETJELENTÉS AZ ÉPÜLŐ VILÁGKERESKEDELMI KÖZPONT TÖVÉBŐL – Harangozó Miklós tollából

Az Alsóváros felé haladva a szokásosnál is több sárga taxi húz el mellettem – mindenki az épülő Világkereskedelmi Központ felé veszi az irányt. A környező utcákat már ellepték a tévéstábok autói. Az emberek boldog arccal lengetik az amerikai lobogót, és ölelgetik a fiatal, egyenruhás katonákat. Ma újra ránk talált a történelem. Bin Laden meghalt, New York ünnepel.

Egy kirakatnak szorít az emberáradat – érzem az üveg tiltakozó feszülését -, megkapaszkodni nincs miben. Jó, akkor sodorjon csak az éjszaka.

Az előttem álló villanyrendőr tetejéről két fiatal, egyenruhás kadét vezényli a tömeget, harsog a “JUESZÉJ, JUESZÉJ”. Az emberek lelkesen fotózzák és biztatják őket, s a házfalak hosszasan visszhangozzák az eufóriát. Perceken belül már öten ünnepelnek a villanyoszlopon, s az egyikük éppen most araszol ki a pózna úttest fölé messze benyúló részére. Ez már sok a rendőröknek, odafurakodnak, és mindenkit a földre parancsolnak. Az utolsó fiú alkudozni próbál, de nem izgul igazán, tudja, mellette a közhangulat. “ENGEDD EL, ENGEDD EL!”- kántálják az emberek, s a rendőrök kissé kényszeredetten nevetgélve, de futni hagyják a delikvenst. Jó döntés volt: a kiáltások most már őket is éltetik.

Összenevetünk a mellettem álló sráccal - mindkettőnk előtt világos, hogy ez a jelenet bármely másik napon bizony teljesen másképp végződött volna. Emile-nek hívják, kanadai turista, széles mosollyal, és vodka-tonikos lehelettel. Megkérdezi, hogy pontosan melyik is a Szabadság-Torony. Rámutatok a háttérben épülő, büszke felhőkarcolóra, amely, ha elkészül, az USA legmagasabb épülete lesz. Minden héten felkerül rá egy újabb emelet - már a negyvenedik szintnél tartanak. Az torony légies külseje megtévesztő – a szerkezete és magva szinte tömör vasbeton. Most ez tűnik bombabiztos megoldásnak.

Közben már egy másik fiatal kapaszkodik fel a villanyoszlopra, s engem továbbsodor a tömeg.

Egy telefonfülke tetejéről két diáklány kántálja teli torokból, hogy “OBAMA ELKAPTA OSAMÁT”. Kedvesek, nem lehet nem mosolyogni.

Kijutok a húsdarálóból, és a perifériáról szemlélem a társaságot, amely már másodszor zendít rá ugyanarra a hazafias dalra. Aztán megint felzúg a “JUESZÉJ”. Most tűnik fel, hogy az itt ünneplők 90 százaléka mennyire fiatal – többségük alig lehetett 10 éves az Ikertornyok pusztulásakor. Az ő generációjuk talán már nem is emlékezhet arra az időszakra, amikor még úgy éreztük, hogy New York a világ legbüszkébb és legsebezhetetlenebb fővárosa. Nekünk, negyveneseknek mindez már sosem lesz ugyanaz.

Két fiatal magnót tart az orrom alá: egy német rádiócsatorna számára közvetítenek az eseményekről. Megkérdezik, hogy miért jöttem el, és hogyan is érzek a hírekkel kapcsolatban. Igyekszem összeszedett és intelligens válaszokat adni, de annyira váratlanul ér a dolog, hogy csak néhány klisét tudok kipréselni magamból. Sajnálom, Németország…

“ELKAPTUK, ELKAPTUK!!”,kántálja a tömeg.

Hozzám lép egy meglehetősen részeg fickó. “Ártalmatlan” – állapítom meg húszéves New York-i rutinomra támaszkodva, és viszonzom a mosolyát. Egyébként is, ő legalább korombeli. A jelenetet nézve megcsóválja a fejét, és azt mondja, hogy “Ha az az ember tényleg fegyverrel a kezében, harcolva esett el, akkor abból nagyon sok bajunk származik majd a közeljövőben, és hogy tulajdonképpen nincs mit ünnepelnünk”.

Talán igaza van, de valahogy mégsem esik jól.

“Még ne”- válaszolom. Holnap, amikor mindent megtudunk a véres részletekről, kezdődhet majd a moralizálás, és a jövő találgatása. A mai este maradjon a naiv, fiatal önbizalomé, és az euforikus ünneplésé! Tíz év után megérdemelte ez a város.

Hajnali fél 4 van, ideje hazaindulnom. A fiatalok diadalittas népünnepélye tovább folytatódik a Világkereskedelmi Központ épülő, “szuper-biztonságos” tornyai előtt, de pár sarokkal arrébb már a megszokott New York-i éjszaka vár. A fejhallgatómban John Lennon egyik dala szól, és én eltűnődöm, hogy ő vajon hogyan vélekedne erről az egészről.

Nem jutok dűlőre.

Harangozó Miklós

New York, 2011 május 2.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.