Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2013. Január 19. 09:53, szombat | Helyi
Forrás: Nyugat.hu

Hóhelyzet - 14-re csökkent az elzárt települések száma

Hóhelyzet - 14-re csökkent az elzárt települések száma

Hajnalban megállt a havazás, és mostanra a szél ereje is mérséklődött, de a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet. Már csak 14 település van elzárva, s csökkent a lezárt utak száma is.

08:15 - Győr-Moson-Sopron megyében a 86-os főút jelenleg is le van zárva, ezért bizonytalan a forgalom újraindítása a Vas megyei szakaszon is. Jelenleg 600 kamion várakozik a megye területén. A Vasi Volán Zrt. elindította a helyközi járatokat, de Csepreg, Peresznye, Répcevis, Meszlen, Bük, Vasszilvágy, Pecöl, Ikervár, Répcelak települések irányába nem közlekednek az autóbuszok. Celldömölkön éjfélkor feloldották a település zárását, de a kiemelt rendőri jelenlét maradt.

Több település is felszabadult. Jelenleg 14 megközelíthetetlen település van a megyében: Vasszilvágy, Nagygeresd, Gór, Pusztacsó, Chernelházadamonya, Nemescsó, Kőszegpaty, Nemesládony, Meszlen, Tormásliget, Répceszentgyörgy, Lócs, Iklanberény, Pápoc. Csökkent a lezárt útvonalak száma is.


--------------------------------------------------------------------------------

Már csak citromsárga riasztás

07:00 - Őriszentpéter, Szentgotthárd, Szombathely, Vasvár és Körmend kistérségek területén visszavonták a riasztási fokozatot, a megye többi részén egyes fokozatra, citromsárga riasztásra mérsékelték - jelezte a katasztrófavédelem.

Ma éjféltől reggel 06:00 óráig a megye tűzoltói egységei további 6 hóban elakadt személygépjárművet, és 6 úton rekedt személyt mentettek meg, akiknek elhelyezését a kemenesmagasi általános iskolában kijelölt melegedőhelyen biztosították.

Jelenleg egy beavatkozás van folyamatban, egy Bobára tartó kenyérszállító műszaki mentésén a celldömölki önkormányzati tűzoltó egységek dolgoznak.

A közútkezelő 61 gépjárművel ismét megkezdte a közutak tisztítását.

A Körmenden kijelölt kényszervárakoztató helyen várakozó mintegy 100 kamiont a 8-as főúton Rábafüzes irányába a rendőrség továbbengedte, így jelenleg 600 kamion várakozik a megye területén.

Továbbra is 18 hó miatt elzárt település van a megyében: Vasszilvágy, Acsád, Nagygeresd, Gór, Pusztacsó, Chernelházadamonya, Nemescsó, Vassurány, Kőszegpaty, Nemesládony, Meszlen, Tormásliget, Répceszentgyörgy, Lócs, Iklanberény, Mesterháza, Vát.

Jelenleg lezárt útvonalak:

- Rábahídvég – Kisunyom
- Kám – Egervölgy
- Acsád – Vát
- Csepreg – Újkér
- Bük – Sajtoskál
- Bük – Tompaládony
- Karakó – Jánosháza
- Kemenessömjén – Vönöck
- Mersevát – Kemenesszentmárton
- Boba – Nemeskocs
- Sárvár – Szeleste
- Pápoc – Kenyeri
- Celldömölk – Vásárosmiske
- Celldömölk - Gérce
- 88-as főút Sárvár elkerülő
- Nádasd – Őrimagyarósd
- Nádasd – Daraboshegy
- Rádóckölked – Nagykölked
- Halogy – Csákánydoroszló
- 86-os főút másfél nyomon végig járható, de kizárólag rendvédelmi szerveknek, menetrend szerinti autóbuszoknak, valamint mentőknek.

Minden vonat jár
Szombat reggel minden, menetrend szerint közlekedő vonat elindult, jelentősebb fennakadások, késések nincsenek a vasútvonalakon - közölte a Mávinform. Éjszaka ugyanis több mint ezren dolgoztak a váltók és a peronok takarításán. Jelenleg a havazás által a leginkább érintett térségekben - Zala, Vas, Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében - sincsenek jelentősebb késések és fennakadások.

A hótorlaszok felszámolására speciális hóolvasztó gépek, a peronok és az utasforgalmi területek csúszásmentesítésére több tízezer kilogramm mentesítő anyag áll rendelkezésre. Ahol kell, ott a váltókat napközben is folyamatosan tisztítják a MÁV készenléti szolgálatban lévő munkatársai, és a váltófűtő berendezéseket is üzemeltetik.

Ennek ellenére a hóborította területeken és a hóátfúvások körzetében váltóállítási problémák, műszaki hibák előfordulhatnak, ennek következtében egyes személyszállító vonatok menetideje hosszabb lehet. Több állomáson nagyteljesítményű, hótolóval felszerelt mozdonyok állnak készenlétben. Továbbá ha szükséges, a motorvonatok elé nagyobb teljesítményű mozdonyokat állítanak, illetve a vonat előtt közlekedő mozdony takarítja el a szél által okozott hótorlaszokat.

A Mávinform azt tanácsolja az utasoknak, hogy hosszabb távolságokra a vasutat válasszák, de előzetesen tájékozódjanak a közlekedési körülményekről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 12. 09:01, vasárnap | Sport

Tour de Hongrie - Eisenkrammer: ilyen sportélményben még nem volt részem magyar körversenyen

Eisenkrammer Károly számára élete legkülönlegesebb sportélményét nyújtja eddig a Tour de Hongrie országúti körverseny.

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Életmód

Kálid Artúr kapta a Szabadtéri Színházak Szövetségének díját

A Szabadtéri Színházak Szövetsége Kálid Artúr színművésznek ítélte oda idén a Gedeon József Amfiteátrum-díjat:

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

2024. Május 12. 08:57, vasárnap | Sport

Meglepetésre kikapott Miskolcon a Fradi

A Diósgyőr 2-0-ra legyőzte otthon a bajnok Ferencvárost a labdarúgó OTP Bank Liga 32. fordulójában.