Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. December 30. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: mti

Ismét rendkívüli óvintézkedéseket vezetnek be a német nagyvárosokban szilveszterre

Ismét rendkívüli óvintézkedéseket vezetnek be a német nagyvárosokban szilveszterre

Ismét rendkívüli óvintézkedéseket vezetnek be vezetnek be szilveszterkor a német nagyvárosokban a terrorveszély miatt, és a nők elleni zaklatások elkerülésére.

A "nők Németországban önállóan döntenek arról, hogy ki érhet hozzájuk vagy ölelheti át őket, és arról is, hogy mit akarnak, vagy mit nem akarnak megtenni", aki pedig ezt a jogukat megsérti, "a jogállami rendszer alapján a rendőrség és az igazságszolgáltatás következetes fellépésével szembesül, és büntetést kap" - áll a Frankfurtban és a Hessen tartományi nagyváros térségében működő menekültszállásokon terjesztett több nyelvű szórólapokon, amelyekkel a rendőrség a többi között a nők és férfiak egyenjogúságáról, a nemi önrendelkezési jogról és a tűzijátékok használatát szabályozó előírásokról tájékoztatja az otthonok lakóit.

A rendőrség a 2015 szilveszterén Kölnben és számos más nagyvárosban többnyire észak-afrikai menedékkérők által tömegesen elkövetett zaklatások megismétlődését igyekszik elkerülni a felvilágosító munkával.

Berlinben az idén átveszik a müncheni Oktoberfesten sikerrel alkalmazott megoldást, nagyméretű sátrakból álló biztonsági övezetet alakítanak ki nőknek a világ legnagyobb szilveszteri bulijaként is emlegetett belvárosi szabadtéri rendezvény területén. A német főváros jelképeként számon tartott Brandenburgi kapunál felállított sátorban a városi krízisintervenciós szolgálat szakemberei nyújtanak segítséget az esetleg szexuális zaklatás áldozatául eső nőknek.

Münchenben az idei Oktoberfesten nagyjából 200-an keresték fel a biztonsági övezetet, és 23 nő feljelentést tett zaklatás miatt. Tavaly a berlini szilveszteri népünnepély után szintén 23 nő fordult a rendőrséghez molesztálás, szexuális zaklatás miatt.

A nők védelme mellett a terrorveszély kezelése a másik kiemelt hatósági feladat a német nagyvárosokban. A szabadtéri rendezvények biztonságáról mindenütt nagy erőkkel igyekeznek gondoskodni. Hessen tartományban például mind a hét rendőr-főkapitányságon készenlétbe helyeznek különleges bevetési egységeket, hogy szükség esetén időveszteség nélkül akcióba léphessenek.



A legtöbb nagyvárosban kordonokkal veszik körül a rendezvények területét, a szigorúan ellenőrzött bejáratoknál pedig beton terelő elemeket helyeznek el a teherautós, kamionos támadások elhárítására. Frankfurtban például a helyi rendőrség tájékoztatása szerint 400 tonna betont használtak fel ilyen eszközök előállítására.

A legnagyobb készültség az idén is Berlinben lesz. A város központját átszelő Június 17. sugárútnak a Brandenburgi kapu és Tiergarten parkban álló Győzelmi oszlop közötti két kilométeres szakaszán 23. alkalommal rendeznek évbúcsúztatót, amelyen várhatóan ismét több százezren vesznek részt. A biztonsági előírásokat már a 2015. novemberi párizsi terrormerénylet után szigorították. Palackot, esernyőt, veszélyes eszközöket korábban sem engedtek be, 2015 óta pedig nagyobb táskával, hátizsákkal, kofferrel sem lehet bemenni.

A berlini rendőrség nem közölte, hogy mekkora erővel biztosítják a rendezvényt. Tavaly a bejáratokhoz vezető utcákat páncélozott járművekkel zárták le, a tömegben gépkarabéllyal felszerelt rendőrök mozogtak. Várhatóan az idén is több száz egyenruhás és civil ruhás rendőr teljesít majd szolgálatot. A szervezők 600 biztonsági embert mozgósítanak.

Kölnben 1400 rendőrt vezényelnek a főpályaudvar és a dóm térségébe, ahol két éve legkevesebb ezer nőt támadtak meg szilveszter éjjel. A 2015 szilvesztere után telepített térfigyelő kamerás rendszert az idén tovább bővítették, és tovább javították a belvárosi utcák és terek közvilágításán, hogy elejét vegyék a molesztálásoknak.

Máshol, például Düsseldorfban és Bielefeldben a szilveszteri tűzijátékok használatát is megtiltották azokban a negyedekben, amelyekben a legnagyobb tömegre számítanak a hatóságok. Berlin belvárosában külön övezeteket jelölnek ki a december 29-től 31-ig legálisan árusítható tűzijátékok, minirakéták felengedésére.

Az úgynevezett második pirotechnikai osztályba tartozó eszközöket, vagyis szilveszteri tűzijátékokat és petárdákat elvileg csak szilveszterkor 18 órától újév reggeléig, 6 óráig lehet működésbe hozni, de a szabály megszegését nem nagyon büntetik, így már pénteken is robbanásoktól hangos sok német település.

A hatóságok inkább az engedélyezettnél nagyobb robbanóanyag-tartalmú - rendszerint Lengyelországból csempészett, és ezért "lengyel petárdának" is nevezett - eszközök használatát próbálja visszaszorítani, egyebek között fokozott határellenőrzéssel és az illegális eszközök veszélyességéről szóló ismeretek terjesztésével.

A tűzijátékok németországi népszerűségét mutatja, hogy a legális forgalmazásukkal foglalkozó vállalkozások bevétele az utóbbi 6 évben 20 százalékkal növekedett, tavaly 137 millió eurót (42,7 milliárd forint) tett ki.

Sok kórház sürgősségi osztályán és a tűzoltóságon megerősített ügyeletet tartanak, és vannak szervezetek, amelyek a károk megelőzésére törekednek. Így több berlini kerületben az év utolsó napjain nem kell fizetni a parkolásért, mert korábban gyakran előfordult, hogy petárdát robbantottak parkolóórákban, amelyek javítása nagyobb költség, mint a bevételkiesés, ezért inkább lezárják a parkolóórákat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése