Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Április 26. 07:11, csütörtök | Belföld
Forrás: mno / MTI

Új rákfajtát fedeztek fel

Új rákfajtát fedeztek fel

Élénk lila színben pompázó édesvízi rákocskákat fedeztek fel három más rákfajjal egyetemben a Fülöp-szigetekhez tartozó Palawan-szigeten német zoológusok.

A német kutatók az Insulamon nemhez tartozó négy rákfajt fedeztek fel, ezek szélessége 2,5 és 5,3 centiméter között van – olvasható a National Geographic és a LiveScience portálokon. A felfedezésről a Raffles Bulletin of Zoology című folyóiratban jelent meg beszámoló a tudósok tollából.

A lila színű rákocska az Insulamon Palawanense nevet kapta. Hendrik Freitag, a tanulmány szerzője, a drezdai Senckenberg zoológiai múzeum kutatója szerint a lila színnek köszönhetően ismerhették fel egymást a fajtársak, de az is meglehet, hogy véletlenül alakult ki a szín, amelynek nem volt semmilyen speciális funkciója.

„Ez a négy rákfaj kizárólag az egyedülálló élővilágáról híres Palawan szigetén él. Élőhelyük azonban folyamatosan csökken. Minél kisebb a természetes élőhely, annál nagyobb veszély leselkedik a növény- és állatvilágra, még a legapróbb környezeti változások is fajok eltűnéséhez vezethetnek” – hangsúlyozta Hendrik Freitag.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk