Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Augusztus 05. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Káros lehet a zöldségembargó

Káros lehet a zöldségembargó

Oroszország a zöldség-gyümölcs export egyik legfontosabb célpiaca, új munkahelyek teremtése függ ennek megtartásától. Ezért reménykednek a szakemberek, hogy Moszkva nem váltja be azt a fenyegetést, hogy betiltja az unióból származó termékek importját - áll a Világgazdaság cikkében.

„Ágazatfejlesztési programot dolgoztunk ki az orosz piacra építve, emiatt létkérdés, hogy ne kerüljünk tiltólistára” – mondta a lapnak Mártonffy Béla, a Zöldség-gyümölcs Terméktanács (FruitVeb) elnöke annak kapcsán, hogy Oroszország mától csaknem az összes lengyel zöldség és gyümölcsszállítmányra beviteli tilalmat rendelt el a termékek minőségbiztosítási tanúsítványával kapcsolatos problémákra hivatkozva. Az ottani hatóságok utaltak rá, hogy a következő 1-2 hétben további szankciókat is bejelentenek az unióból származó importtal kapcsolatban. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ez milyen országokat, és milyen ágazatokat fog majd érinteni.

Mint Mártonffy Béla elmondta: a hazai zöldség-gyümölcs ágazat eddig nem tudott megfelelni az orosz elvárásoknak, ezért komoly fejlesztésekre van szükség. „Technikai elmaradottság jellemzi a szektort, még az áruk csomagolásával is gondok voltak a közelmúltban” – tette hozzá. Ez azonban változni fog, egymillió tonna többlettermék előállításával kalkulálnak 2020-ig, az uniós költségvetési időszak végéig. A szakember szerint ennek nagy részét frissen és feldolgozva az orosz, a kínai és az arab piacon lehet értékesíteni. Ennek alapján teremthető meg 100 ezer új munkahely az ágazatban, így döntő az orosz piac megléte – magyarázta.

Az elnök arról is beszélt: jelenleg az Oroszországba irányuló export nagyjából 8 százalék, de 25-30 százalékos növekedéssel számolnak. Ilyen arányú orosz kivitel csak a rendszerváltás előtt volt, ezt a visszaesést kell ledolgozni – fogalmazott.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során