Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Szeptember 26. 14:13, hétfő | Külföld
Forrás: OrientPress

Késhet a megegyezés a görög csomagról - szakadnak a tőzsdék, zuhant az arany és az olaj

Késhet a megegyezés a görög csomagról - szakadnak a tőzsdék, zuhant az arany és az olaj

Újabb erős eladói hullám indult a részvény és nyersanyagpiacokon kora reggel, miután sajtóhírek szerint tegnap a német pénzügyminiszter - helyettes azt mondta, még tovább csúszhat a megegyezés az új görög mentőcsomagról.

Az eurozónával kapcsolatos bizonytalanság miatt esnek az ázsiai tőzsdék, és tovább szakadtak a nyersanyag árak. Az arany ára 1553 dollárig szakadt. A WTI jegyzése 77 dollárig esett, és az euró is gyengül.

A hétvégén Washingtonban tartotta a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank éves közgyűlését. Az IMF tanácskozása érdemi eredményt nem hozott, azt aláhúzták, veszélyes szakaszban a világgazdaság, és a probléma epicentruma Európa. Konkrét intézkedést csak a Világbank Afrikát segítő segélyezési összegének megemelése volt- írták a Quaestor elemzői. Közben a brit Sunday Times arról cikkezett, Görögország rendezett csődjének lehetősége is felmerült a tanácskozásokon, ezt megakadályozandó az EFSF alig 500 milliárd eurós keretét akár 2-3 ezer milliárd euróra is emelhetik, hogy elkerüljék a görög fizetésképtelenség továbbterjedésének kockázatát.

Christine Lagarde az IMF vezérigazgatója azt mondta: három évvel ezelőtt sokkal több mozgástere volt az államoknak, hogy segítsék a gazdasági kilábalást, de ennél fontosabb különbség, hogy hiányzik a kollektív lendület a válságkezelésből -erről a Napi Gazdaság számolt be. Timothy Geitner amerikai pénzügyminiszter azt mondta, hogy fel kell gyorsítaniuk válságkezelő lépéseik végrehajtását annak érdekében, hogy megelőzzék az újabb pénzpiaci nyugtalanságot. Közben az EKB elnöke arra ösztönözte az euróövezeti államokat, hogy a lehető leghamarabb fogadják el a júliusi euróövezeti csúcson kijelölt válságkezelő intézkedéseket.

Görögországban nem csitulnak a kedélyek. Tegnap mintegy ötven diák hatolt be a közszolgálati tévé székházába, mert ismertetni kívánták a tévénézőkkel, hogy ellenzik az egyetemi reformot. A tévé vezetői a kérést elutasították. Eközben az utcákon mintegy kétezren tüntettek a kormány megszorításai miatt.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.