Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2012. Március 07. 17:38, szerda | Helyi
Forrás: www.vasnepe.hu

Kilakoltatás Celldömölkön: kisbuszban éjszakázott a négygyermekes család

Kilakoltatás Celldömölkön: kisbuszban éjszakázott a négygyermekes család

Tizenhárom éve húzódó ügy végére került pont kedden Celldömölkön: a négy kiskorú gyermeket nevelő Lonic Mónikáékat 1,3 milliós tartozás miatt lakoltatták ki önkormányzati bérlakásukból.

A város által felajánlott szükséglakást nem fogadták el, kölcsön-kisbuszban éjszakázott a nagycsalád.

Celldömölkön az elmúlt húsz évben tíznél kevesebbszer fordult elő kilakoltatás, az önkormányzati lakbértartozás jelenleg 33,5 millió forint. Lonic Mónikáékat kedden kilakoltatták.

Lonic Mónika a család utcára tett holmiját őrzi, a lakás bejárati ajtaján lakat: kedden itt járt a végrehajtó. A fel-feltűnő ismerősök kérdésére, hogy mi lesz veletek, csak annyit válaszol: Nem tudom. Ki segít rajtunk? Mint mondja, a négy gyerek közül három általános iskolás, a negyedik szakmát tanul (a legnagyobb lány már önálló életet kezdett, saját családjával albérletben él). Mónikáék tizenhárom éve költöztek ide, jelenleg anyaságiból és családi pótlékból élnek, ezen az alapon havonta 92 ezer 650 forint érkezik a számlájára. Mónika nyolc általános iskolai osztályos végzettségével nehezen talál munkát, azt mondja, legutóbb a vasúton kocsitakarítónak jelentkezett, oda se vették fel.

Fehér László polgármester azt mondja, hogy a városi képviselő-testület 2004-ben döntötte el: a rendszerváltás óta halmozódó lakbérhátralékos ügyeket a bíróságra bízza. Lonic Mónikáék 2004-ben mintegy 390 ezer forinttal tartoztak az önkormányzatnak, a lakbérhátralékuk 2011 májusában egymillió 200 ezer forint volt akkor kezdődött meg a kilakoltatási eljárás. A család kérelme nyomán azonban a testület még májusban úgy döntött, hogy szüneteltetni kell az eljárást, augusztusban pedig az önkormányzat fölajánlotta Lonicéknak azt a bizonyos Ság hegyi lakást, amelynek rendbetételét a városgondnokság vállalta. A család előbb elfogadta, aztán levélben utasította vissza a lehetőséget. Legutóbb hétfőn sem vették át azt a polgármester által aláírt levelet, amelyben ismét ajánlatot kaptak a Ság hegyi lakás igénybevételére (együtt a holmijuk odaszállításával).

Fehér László szerint most is humánusan próbálták megoldani a helyzetet. De ha valaki megteheti, hogy nem fizet, romlik a fizetési morál. Meg kell tanulnunk, hogy semmi nincs ingyen. Az önkormányzatnál számon tartott lakbérhátralék 33,5 millió forint, a városban ötven kilakoltatási eljárás van folyamatban.

Este fölhívtuk Lonic Mónikát, aki elmondta, hogy a volt bérlakásuktól nem messze, egy lakatlan házban sikerült elhelyezniük a holmijukat, az első éjszakát a család által használt kölcsön-kisbuszban töltik.

Adósságkezelő program

A 40 ezernél több lakossal rendelkező városoknak kötelező részt venniük az adósságkezelő programban, amelybe a 12 ezres Celldömölk is beszállt. Az adósságkezelés megszabott időre szól, a tartozás 75 százalékát az állam állja. Lonicéknak egyszer sikerült egy szakaszt végigcsinálni, másodszor nem.

Címkék: kilakoltatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 13:30, csütörtök | Bulvár

Teniszpálya alatt találták meg a ferencesek 500 éve eltűnt templomát Visegrádon

A Zsigmond király idején épült Szűz Mária templom romjait találták meg egy teniszpálya alatt, a visegrádi műemlékegyüttes újjászületését megelőző régészeti feltárás során.

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Életmód

Művészetek Völgye - Csaknem háromezer program az idei fesztiválon

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen

Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen az országba - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, Budapesten.

2024. Május 09. 09:43, csütörtök | Sport

Konferencia Liga: Elsőként a Fiorentina jutott döntőbe