Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2012. Július 15. 10:10, vasárnap | Helyi
Forrás: www.vasnepe.hu

Kistérség: Új harang hívogat istentiszteletre Tokorcson

Kistérség: Új harang hívogat istentiszteletre Tokorcson

Szombaton délelőtt szentelték fel a település evangélikus templomához épített harangtornyot és a benne lakó 80 kilogrammos harangot.

Dömölki Lajos a tokorcsi evangélikus leánygyülekezet gondnoka kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a többségében evangélikus hívő falu 1955-56-ban épített magának torony nélküli templomot, pontosabban imaházat. Amikor a gyülekezet 1997-ben jelezte az állam felé, hogy nem tart igényt a korábbi ingatlanjaira, megállapodást kötöttek, hogy egy meghatározott határidőn belül kárpótlásként 18,5 millió forintot utalnak a számlájára.

A pénz 2011 végén meg is érkezett, így nekiláthatott a község ahhoz, hogy az imaházhoz tornyot építsenek. Méltó templomhoz jutott az evangélikus gyülekezet. Ebből a pénzből építették meg a tornyot, amibe természetesen új harang került Gombos Miklós őrbottyáni műhelyéből. Felújították még a régi haranglábat, amiben ezután a műemlék harang pihenni fog. Az új harang villamos tervezését egy celldömölki mérnök adományozta a tokorcsiaknak, így az automatikusan figyelmezteti a lakosságot naponta a délidőre, vasárnaponként pedig hívogat az istentiszteletre.

Szombaton délelőtt ünnepi istentiszteleten szentelték fel az új tornyot és a harangot, amelyen részt vett Szemerei János a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke, Rostáné Piri Magda esperes, Rác Dénes lelkész.

A püspök ünnepi beszédében arról szólt, hogy az emberek milyen különleges vonzalommal viseltetnek a tornyok iránt. A földhöz kötött embert mindig is csodálattal töltötte el a föld felől az ég felé nyúló épületek, tornyok látványa, mert felemelik az ember tekintetét. Ezek kapcsok a föld és az ég között. Megemlékezett a világ nagy tornyairól, amik tájékozódási pontok, az emberi versengés tárgyai, de a hívő ember számára a templomtornyok ettől jóval többet jelentenek. A tornyok égre mutató jelként beszélnek, üzenetet is hordoznak. Évszázadokon keresztül a hátrányos megkülönböztetés jeleként csak torony nélküli protestáns templomok épülhettek itt Magyarországon. Amikor ez a tilalom megszűnt, a templomok százaihoz építhették meg harangtornyaikat a gyülekezetek, ami a vallási felszabadulás, egyenrangúság jeleként értelmezhető. Isten nem sajátítható ki, mindenki számára egyformán elérhető, ezt is jelzi a tokorcsi evangélikus templom új tornya és harangja – mondta Szemerei János evangélikus püspök.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 16:00, hétfő | Belföld

Gyérítik a szúnyogokat

Kilenc vármegyében, csaknem ötvenezer hektáron gyérítik a szúnyogokat

2024. Május 20. 12:00, hétfő | Sport

Kosárlabda

3x3-as olimpiai selejtezőtorna - Magyarország - Csehország

2024. Május 20. 09:00, hétfő | Sport

Labdarúgás-Németország

Legidősebb fia gólja ellenére vereséggel búcsúzott a Hertha kispadjától Dárdai Pál

2024. Május 20. 06:00, hétfő | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajói