Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. December 07. 08:00, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Klónozni akarják a mamutokat

Klónozni akarják a mamutokat

Jó állapotban őrződött meg a csontvelő a Szaha Köztársaságban (Jakutföldön), Batagaj közelében augusztusban előkerült mamutcombcsontban.

Erősítették meg japán és orosz kutatók, akik szerint így lehetségessé vált a tízezer éve kihalt ormányos klónozása.

A globális felmelegedésnek köszönhetően Jakutföldön olvadófélben van az örökké fagyott talaj, ahonnan több mamuttetem is előkerült. A korábbi leleteknél a fagy károsította a sejtmagokat, vagy ha jó állapotban is maradtak fenn a szövetek, a további szakszerűtlen tárolás tette tönkre a sejteket. A mostani esetben viszont úgy tűnik, hogy biológiailag aktív sejtmagokat nyerhetnek ki a fagyott csontvelőből – állapították meg a tudósok, amikor november 13-án szétfűrészelték a combcsontot.

A Szaha Köztársasági Mamutmúzeum és a japán Kinki Egyetem kutatói 2012-ben indítják a gyapjas mamut „feltámasztását” célzó projektet. A csontvelőből nyert sejtek magjával helyettesítik az elefántpetesejt magját, ily módon az embrió a mamut génállományát hordozza majd. A petesejtet beültetik az elefánt méhébe, mivel a két faj rokonságban van.

Iritani Akira professzor, a japán kutatócsoport vezetője szerint a fényképek alapján a csontvelő elég jó állapotban van ahhoz, hogy jó eséllyel próbálkozzanak a gyapjas mamut klónozásával. A japán kutatócsoport pedig megpróbál elefántpetesejteket biztosítani a kutatáshoz, noha a professzor véleménye szerint a feladat nem ígérkezik egyszerűnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára